W okrąg o promieniu wpisano trójkąt... oblicz miary kątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

W okrąg o promieniu wpisano trójkąt... oblicz miary kątów

Post autor: MathMaster »

W okrąg o promieniu\(\displaystyle{ R=12cm}\) wpisano trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ ABC}\), którego podstawa \(\displaystyle{ AB=8cm}\), Oblicz miary kątów tego trójkąta oraz długości jego ramion.

Z twierdzenia\(\displaystyle{ R= \frac{a}{2sin \alpha }}\)wyszło mi, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{3}}\) co jest bez sensu bo wszystkie odpowiedzi do zadań powinny dać się wyliczyć z podstawowej tabelki funkcji trygonometrycznej... ktoś może mi wytłumaczyć co robię źle.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

W okrąg o promieniu wpisano trójkąt... oblicz miary kątów

Post autor: piasek101 »

Tablice istnieją.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

W okrąg o promieniu wpisano trójkąt... oblicz miary kątów

Post autor: MathMaster »

nie rozumiem...
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

W okrąg o promieniu wpisano trójkąt... oblicz miary kątów

Post autor: wujomaro »

Wynik masz dobry. Znasz sinus. Możesz znaleźć wartość w tablicach trygonometrycznych. Zauważ, że ten trójkąt jest równoramienny, a znasz jeden kąt. Dasz sobie z tym radę?
ODPOWIEDZ