Jakiego użyć twierdzenia.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Piotrek172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Jakiego użyć twierdzenia.

Post autor: Piotrek172 »

Witam!
Mam pewien problem, z którym próbowałem już na wszelkie sposoby. Chodzi o zadanie : oblicz \(\displaystyle{ \alpha}\)

Awatar użytkownika
edith1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 40 razy

Jakiego użyć twierdzenia.

Post autor: edith1423 »

Zauważ, że masz do czynienia ze styczną.
Piotrek172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Jakiego użyć twierdzenia.

Post autor: Piotrek172 »

Tak tylko że właśnie mi nie wychodzi nie wiem jak się za to zabrać z której strony patrzyć. Pomoże ktoś to rozwiązać )????
Awatar użytkownika
edith1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 40 razy

Jakiego użyć twierdzenia.

Post autor: edith1423 »

Kąt przy wierzchołku to \(\displaystyle{ 220 ^{\circ} - 2 \alpha}\), a pozostałe kąty to \(\displaystyle{ \alpha -40 ^{\circ}}\). Dasz już radę?
ODPOWIEDZ