romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

romb

Post autor: salvadorek »

Przekatne rombu maja dlugosci \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\).
a) Wyznacz miary katow wewnetrznych rombu
b) oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w romb.
Z gory dziekuje za pomoc!
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

romb

Post autor: Justka »

a)
\(\displaystyle{ ctg=\frac{3\sqrt{3}}{3}\\
ctg=\sqrt{3}=30}\)
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

romb

Post autor: salvadorek »

hmm nie rozumiem za bardzo skad wzielas ten ctg?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

romb

Post autor: *Kasia »

salvadorek, zrób sobie rysunek. Zauważ, że jak masz ctg połowy kąta, to to jest stosunek połowy jednej przekątnej do połowy drugiej przekątnej.
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

romb

Post autor: salvadorek »

no ok a jak zrobic podpunkt b?
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 686
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

romb

Post autor: Bierut »

Boki rąbu są styczne do okręgu, czyli promień, w takim punkcie stycznym, tworzy z bokiem rąbu kąt prosty. Teraz bierzemy połowę długości krótszej przekątnej i wyliczamy promień kożystając z sin 60°.
\(\displaystyle{ \sin60^\circ=\frac{r}{3}\\r=3\sin60^\circ=\frac{3\sqrt{3}}{2}}\)
ODPOWIEDZ