Pole i obwód trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
saweh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 wrz 2011, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wp
Podziękował: 15 razy

Pole i obwód trapezu

Post autor: saweh »

Trapez prostokątny o kącie alfa przy podstawie opisany jest na okręgu o promieniu r. Oblicz pole i obwód trapezu.



Wyszło mi \(\displaystyle{ x=\frac{4r\sqrt{3}}{3}}\) i \(\displaystyle{ y=\frac{2r\sqrt{3}}{3}}\). Nie wiem jaki jest następny krok.
Awatar użytkownika
lackiluck1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Pole i obwód trapezu

Post autor: lackiluck1 »

Połącz środek okręgu z punktami styczności. Podzieli ci to trapez na cztery deltoidy. Policz boki tych dwóch z prawej.
ODPOWIEDZ