Styczność prostej, parametr

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Qetu

Styczność prostej, parametr

Post autor: Qetu »

Witam, mam pewien problem z rozwiązaniem zadania: Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) prosta \(\displaystyle{ l}\) o równaniu \(\displaystyle{ x-y+m=0}\) jest dla okręgu o równaniu: \(\displaystyle{ \left( x-3\right)^{2} + y^{2}=18}\) styczną?

Chodzi mi o ten sposób:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( x-3\right)^{2} + y^{2}=18 \\ x-y+m=0 \end{cases}}\)


\(\displaystyle{ y=x+m}\)


\(\displaystyle{ \left( x-3\right)^{2} + (x+m)^{2}=18}\)
\(\displaystyle{ 2x^2+\left( 2m-6\right)x+m^2-18=0}\)


\(\displaystyle{ \Delta=\left( 2m-6\right)^2-8(m^2-18)=-4m^2-24m-108}\)

I co dalej? Proszę o pomoc.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Styczność prostej, parametr

Post autor: kamil13151 »

Styczna ma z okręgiem jeden punkt wspólny, zatem rozwiązanie układu to też musi być jedna para liczb, stąd \(\displaystyle{ \Delta=0}\), czyli do rozwiązania równanie kwadratowe \(\displaystyle{ -4m^2-24m-108=0}\). Nie sprawdzałem poprawności rachunków.
Qetu

Styczność prostej, parametr

Post autor: Qetu »

Ale nie da się tego tak rozwiązać, bo wychodzi \(\displaystyle{ \Delta<0}\).
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Styczność prostej, parametr

Post autor: kamil13151 »

Tutaj \(\displaystyle{ 2x^2+\left( 2m-6\right)x+m^2-18=0}\) masz błąd, podpowiem, że składnik wolny nie jest taki jak powinien być.
Qetu

Styczność prostej, parametr

Post autor: Qetu »

A jaki powinien być? Nie rozumiem.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Styczność prostej, parametr

Post autor: kamil13151 »

Szukaj błędu, na końcu ma być \(\displaystyle{ -9}\), zapewne pierwszy nawias źle do kwadratu podniosłeś.
ODPOWIEDZ