odległości punktów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
freerun11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 lis 2010, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

odległości punktów

Post autor: freerun11 »

O odległościach między punktami \(\displaystyle{ a, b, c}\) wiadomo że \(\displaystyle{ |AB| = 7}\) oraz \(\displaystyle{ |BC| = 16}\). Jaką długość powinien mieć odcinek \(\displaystyle{ AC}\), aby punkty \(\displaystyle{ A,B,C}\) były:
a) współliniowe
b) niewspółliniowe
Rozwiązanie
1)
\(\displaystyle{ |AC| = |AB| + |BC| = 23}\)
2)
\(\displaystyle{ |AB| = |AC| +|CB| = |AC|=|AB| - |BC|=-9}\)
3)
\(\displaystyle{ |BC| = |BA| + |AC| = |AC| = |BC| - |AB| = 9}\)

Czyli wynik ujemny odrzucamy i wychodzi że \(\displaystyle{ AC}\) powinien mieć długość \(\displaystyle{ 23}\) lub \(\displaystyle{ 9}\) aby punkty były współliniowe a niewspólniniowe? proszę o wytłumaczenie dlaczego
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2012, o 21:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

odległości punktów

Post autor: Kacperdev »

b) \(\displaystyle{ \left| AC\right| \neq 23 \wedge \left| AC\right| \neq 9}\)

Wyobraź sobie ze te punkty tworza dwie ruchome, polaczone w (punkcie B), odcinki.... dobrze ustaliles ze jak sie je wyprostuje, lub jedna z prostych odwroce na osi obrotu w punkcie B o 180 stopni beda wspolliniowe. W kazym innym wyapdku beda niewspoliniowe.
freerun11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 lis 2010, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

odległości punktów

Post autor: freerun11 »

w odpowiedziach do których zajrzałem było \(\displaystyle{ 9<|AC|<23}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2012, o 21:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

odległości punktów

Post autor: Kacperdev »

No tak, dokładnie biorąc sprawe. Najwieksze punkty wychylenia sa w gdy sa wspoliniowe. Potrafisz sobie wyobrazic to co Ci napisalem w poprzednim poscie?
freerun11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 lis 2010, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

odległości punktów

Post autor: freerun11 »

szczerze nie bardzo
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

odległości punktów

Post autor: Kacperdev »



Okrąg jest symbolicznym zaznaczniem wszyskich możliwych położen punktu C.
Jasno widać ze maksymalnie AC osiagnie gdy BC "obróce" w prawa strone do góry az osiagnie poziomwe połozenie. Minimalnie gdy odwróce w lewa strone do takze poziomego polozenia (wtedy beda wspoliniowe) Wszystkie inne wartosci pomiedzy (okrąg) i beda niewpolniowe
freerun11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 lis 2010, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

odległości punktów

Post autor: freerun11 »

teraz rozumiem tylko że mogło by być też tak chyb a \(\displaystyle{ 9>|AC|>23}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2012, o 21:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

odległości punktów

Post autor: wujomaro »

Wychodzi Ci więc na to, że \(\displaystyle{ 9>23}\)
Pawidłowa odpowiedź to: \(\displaystyle{ 9<|AC|<23}\)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

odległości punktów

Post autor: Kacperdev »

Nie możę być bo jaka wartosc jest równoczesnie wieksza od 23 i mniejsza od 9 ?
freerun11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 lis 2010, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

odległości punktów

Post autor: freerun11 »

oki, generalnie rozumiem jeszcze sobie muszę poukładać to
dzięki
ODPOWIEDZ