Trzy zadanka:
1. W trojkacie ABC dane sa AB=7 AB+AC=13 oraz \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}}\) \(\displaystyle{ \circ}\)\(\displaystyle{ \overrightarrow{Ac}}\)= 20.Oblicz pozostale boki oraz miare kata CAB oraz pole trojkata.
Mam jeszcze pytanko czy w tego typu zadaniach moge korzystac z tw cosinusow? I dlaczego?
2. Pole kola opisanego na trapezie ABCD jest rowne 16\(\displaystyle{ \pi}\).Na boku BC obrano ptk k.Oblicz \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}}\) \(\displaystyle{ \circ}\)\(\displaystyle{ \overrightarrow{AK}}\).
3. W szesciokacie ABCDEF punkty M i N sa srodkami boków CD i DE. Oblicz kąt miedzy wektorami AM i BN.
z gory dzieki
Wektory 3 zadanka
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wektory 3 zadanka
1)
Skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ |\vec{u}+\vec{v}|^2=|\vec{u}|^2+2\vec{u} \circ \vec{v}+|\vec{v}|^2}\)
Skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ |\vec{u}+\vec{v}|^2=|\vec{u}|^2+2\vec{u} \circ \vec{v}+|\vec{v}|^2}\)