trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

trójkąt

Post autor: Vixy »

Pole S trójkąta ABC spełnia równość \(\displaystyle{ S=a^2-(b-c)^2}\) gdzie a,b. c sa długosciami boków trójkąta leżacych naprzeciwko kątów o miarach \(\displaystyle{ \alpha}\),\(\displaystyle{ \beta}\),\(\displaystyle{ \gamma}\).Wyznacz miare kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)



\(\displaystyle{ sin\alpha}\)=\(\displaystyle{ \frac{2a^2-2(b-c)^2}{bc}}\)


czy mam dobrze ?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

trójkąt

Post autor: Tristan »

Tak, masz dobrze. Ostatecznie powinnaś otrzymać \(\displaystyle{ \sin = \frac{8}{17}}\).
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

trójkąt

Post autor: Vixy »

okk dziekii
ODPOWIEDZ