Mam problem z tym zadaniem:
Jaką wysokość ma romb o przekątnych długości 3cm i 8mm ?
wysokość trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
wysokość trapezu
skorzystamy z dwóch wzorów na pole romba.
wiadomo że przekątne romba przecinają się pod kątem prostym.
a więc \(\displaystyle{ a=\sqrt{p^2+q^2}}\), gdzie p i q są przekątnymi romba.
no i teraz przyrównujesz oba wzory na pole i wyliczasz h.
wiadomo że przekątne romba przecinają się pod kątem prostym.
a więc \(\displaystyle{ a=\sqrt{p^2+q^2}}\), gdzie p i q są przekątnymi romba.
no i teraz przyrównujesz oba wzory na pole i wyliczasz h.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
wysokość trapezu
oj, mat, chyba będzie inaczej
\(\displaystyle{ a=\sqrt{(\frac{p}{2})^{2}+(\frac{q}{2})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{(\frac{p}{2})^{2}+(\frac{q}{2})^{2}}}\)