Zadanie:
W trapezie równoramiennym przekątna ma długość 7 cm a ramie 5 cm stosunek wysokośći trapezu do ramienia wynosi\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\).
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trtapezie.
obliczylem ze kąt maja 60 i 120 stopni oraz ze 1 podstawa wynosi 3 a druga 8 a wysokosc
\(\displaystyle{ h=\frac{5\sqrt{3}}{2}}\)
i niestety nie wiem jak obliczyc ten promień?
z góry zdiekuje za pomoc
okrąg opisany na trapezie?
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 mar 2007, o 21:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
okrąg opisany na trapezie?
zazwyczaj jezeli okrag o promieniu R jest opisany na trapezie ABCD to ten okrag o promieniu R jest opisany na trojkacie ACD(przekatne dziela go na 2 trojkaty)
[ Dodano: 5 Marzec 2007, 20:59 ]
mozna obliczyc z twierdzenia sinusow i cosinusow lub tez wzorem
\(\displaystyle{ R=\frac{\sqrt{(ac+bd)(ad+bc)(ab+cd)}}{4S}}\)
gdzie a,b,c,d - boki
S - pole
R - promien okregu opisanego
[ Dodano: 5 Marzec 2007, 20:59 ]
mozna obliczyc z twierdzenia sinusow i cosinusow lub tez wzorem
\(\displaystyle{ R=\frac{\sqrt{(ac+bd)(ad+bc)(ab+cd)}}{4S}}\)
gdzie a,b,c,d - boki
S - pole
R - promien okregu opisanego