środki odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

środki odcinków

Post autor: mol_ksiazkowy »

Na dwóch półprostych \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) o wspólnym początku \(\displaystyle{ O}\) wybierane są punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) takie, że:
\(\displaystyle{ |OA| =|OB| +1}\). Wykazać, że środki odcinków \(\displaystyle{ AB}\) spełniających ten warunek leżą na pewnej półprostej \(\displaystyle{ m}\).
Jakie jest położenie \(\displaystyle{ m}\) wzgledem \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) ?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

środki odcinków

Post autor: Ponewor »

jak na razie błąd w treści. mowa jest o środku tylko jednego odcinka. Żeby zadanie miało sens przydałyby się ze trzy środki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

środki odcinków

Post autor: mol_ksiazkowy »

Żeby zadanie miało sens przydałyby się ze trzy środki.
hmmmm, Punkty \(\displaystyle{ A}\) przebiegają po prostej \(\displaystyle{ k}\), zaś \(\displaystyle{ B}\) po prostej \(\displaystyle{ l}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

środki odcinków

Post autor: Ponewor »

aaa że niby bierzemy takich par ile nam się podoba? To przepraszam, nie doczytałem.

Hint:
Ukryta treść:    
Rozwiązanie: (skrótowo)
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 18 sie 2012, o 02:29 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

środki odcinków

Post autor: tometomek91 »

Nie wiem czy dobrze.. ;p
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

środki odcinków

Post autor: Ponewor »

tometomek91 pisze:Nie wiem czy dobrze.. ;p
Ukryta treść:    
Nie łapię tej równości Widzę dwa równe boki i nic więcej...
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

środki odcinków

Post autor: tometomek91 »

Ta równość wynika z następujących:
\(\displaystyle{ [OA_1M_1]=[OB_1M_1]}\)
\(\displaystyle{ [OA_2M_2]=[OB_2M_2]}\)
i \(\displaystyle{ [A_1M_1M_2]=[B_1M_1M_2]}\).
Wszystko to to trójkąty o tej samej wysokości i równych podstawach.

Można jeszcze inaczej zrobić to zadanie: policzyć m.in. ze wzoru Stewarta i tw. cosinusów długość odcinka \(\displaystyle{ OM_1}\), \(\displaystyle{ OM_2}\) i \(\displaystyle{ M_1M_2}\) i zobaczyć, że pierwszy i ostatni sumują się do środkowego.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

środki odcinków

Post autor: norwimaj »

Ponewor pisze:Idzie bardzo łatwo analitycznie
Potwierdzam, aczkolwiek robiłem nieco inaczej.
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ