Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Witam
Nigdy nie byłem dobry w wykazywaniu i chciałbym się jakoś nauczyć.
Kąty \(\displaystyle{ AOC}\) i \(\displaystyle{ BOD}\) są kątami wierzchołkowymi. Wykaż, że przedłużenie dwusiecznej kąta AOC jest dwusieczną kąta BOD.
Moja odpowiedź:
\(\displaystyle{ AOC=BOD}\)
\(\displaystyle{ AOB=COD}\)
Myślę, że muszę jeszcze tu coś dopisać.. Ale skoro to są kąty wierzchołkowe to jak wykazać coś tak oczywistego ?..
Nigdy nie byłem dobry w wykazywaniu i chciałbym się jakoś nauczyć.
Kąty \(\displaystyle{ AOC}\) i \(\displaystyle{ BOD}\) są kątami wierzchołkowymi. Wykaż, że przedłużenie dwusiecznej kąta AOC jest dwusieczną kąta BOD.
Moja odpowiedź:
\(\displaystyle{ AOC=BOD}\)
\(\displaystyle{ AOB=COD}\)
Myślę, że muszę jeszcze tu coś dopisać.. Ale skoro to są kąty wierzchołkowe to jak wykazać coś tak oczywistego ?..
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(-60,0){\line(1,0){120}}
\put(-60,-40){\line(3,2){120}}
\put(-60,40){\line(3,-2){120}}
\put(-67,-3){$E$}
\put(-67,-42){$A$}
\put(-67,37){$C$}
\put(62,-3){$F$}
\put(62,-42){$B$}
\put(62,37){$D$}
\put(-3,3){$O$}
\end{picture}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle BOF = \ldots = \sphericalangle DOF}\)
Twoim zadaniem jest uzupełnienie brakującej części.
\put(-60,0){\line(1,0){120}}
\put(-60,-40){\line(3,2){120}}
\put(-60,40){\line(3,-2){120}}
\put(-67,-3){$E$}
\put(-67,-42){$A$}
\put(-67,37){$C$}
\put(62,-3){$F$}
\put(62,-42){$B$}
\put(62,37){$D$}
\put(-3,3){$O$}
\end{picture}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle BOF = \ldots = \sphericalangle DOF}\)
Twoim zadaniem jest uzupełnienie brakującej części.
Jak to ma się do tezy zadania?Rantaurel pisze: Moja odpowiedź:
\(\displaystyle{ AOC=BOD}\)
\(\displaystyle{ AOB=COD}\)
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Chciałem wykazać, że te kąty są wierzchołkowe co prowadzi do tego, że przedłużenia dwusiecznych kątów wierzchołkowych są wspólne, ale Ty narysowałeś i oznaczyłeś dwusieczną i po prostu przedstawiłeś bezpośrednio, że kąty przez nią utworzone są takie same. Więc myślę, że to będzie:
\(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle AOE=\sphericalangle COE=\sphericalangle DOF}\)
Dzięki za pomoc
Nie jestem jednak pewien do kolejnego zadania tego rodzaju i chcę prosić znów o pomoc:
Długości odcinków\(\displaystyle{ AB}\), \(\displaystyle{ AC}\), \(\displaystyle{ BC}\), \(\displaystyle{ BD}\) i \(\displaystyle{ CD}\)spełniają warunki:
\(\displaystyle{ |AB|=|AC|+|BC|+|BD|=|CD|}\)
Uzasadnij, że punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) leżą na jednej prostej.
Moje uzasadnienie (postanowiłem pokazać, że odcinki mają wspólne części):
Wszystkie punkty leżą na jednej prostej gdyż:
\(\displaystyle{ \left| BC\right| \in \left| AB\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| BC\right| \in \left| CD\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| AB\right| \in \left| AD\right|}\) (żeby zgadzało się z \(\displaystyle{ \left| BC\right|+\left| BD\right|=\left| CD\right|}\) )
Mam nadzieję, że próbuję dobrze.
\(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle AOE=\sphericalangle COE=\sphericalangle DOF}\)
Dzięki za pomoc
Nie jestem jednak pewien do kolejnego zadania tego rodzaju i chcę prosić znów o pomoc:
Długości odcinków\(\displaystyle{ AB}\), \(\displaystyle{ AC}\), \(\displaystyle{ BC}\), \(\displaystyle{ BD}\) i \(\displaystyle{ CD}\)spełniają warunki:
\(\displaystyle{ |AB|=|AC|+|BC|+|BD|=|CD|}\)
Uzasadnij, że punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) leżą na jednej prostej.
Moje uzasadnienie (postanowiłem pokazać, że odcinki mają wspólne części):
Wszystkie punkty leżą na jednej prostej gdyż:
\(\displaystyle{ \left| BC\right| \in \left| AB\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| BC\right| \in \left| CD\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| AB\right| \in \left| AD\right|}\) (żeby zgadzało się z \(\displaystyle{ \left| BC\right|+\left| BD\right|=\left| CD\right|}\) )
Mam nadzieję, że próbuję dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Oczywiście w rozwiązaniu powinien być jeszcze opis, co znajduje się na rysunku. Półprosta \(\displaystyle{ OE}\) jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ AOC}\). Półprosta \(\displaystyle{ OF}\) jest jej przedłużeniem. Należy wykazać, że \(\displaystyle{ OF}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle BOD}\).
Ja bym to zapisał w innej kolejności. Czy na pewno każdą z powyższych równości potrafisz uzasadnić?Rantaurel pisze: \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle AOE=\sphericalangle COE=\sphericalangle DOF}\)
Liczba należy do liczby? Nie rozumiem.Rantaurel pisze: \(\displaystyle{ \left| BC\right| \in \left| AB\right|}\)
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
No chyba tak.. \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle COE}\) to kąty wierzchołkowe czyli są takie same. Podobnie \(\displaystyle{ \sphericalangle AOE}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle DOF}\) są kątami wierzchołkowymi. A, że \(\displaystyle{ OF}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle BOD}\) to jej przedłużenie \(\displaystyle{ OE}\) jest dwusieczną przeciwległego do \(\displaystyle{ \sphericalangle DOB}\) kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\). A kąty \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle DOB}\) są wierzchołkowymi, mają taką samą miarę, czyli powinno się zgadzać..norwimaj pisze:Czy na pewno każdą z powyższych równości potrafisz uzasadnić?
Chodzi mi o to, że odcinek \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) zawiera w sobie odcinek \(\displaystyle{ \left| BC\right|}\), dlatego muszą być na jednej prostej.norwimaj pisze:Liczba należy do liczby? Nie rozumiem.Rantaurel pisze: \(\displaystyle{ \left| BC\right| \in \left| AB\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Nie mamy założenia, że \(\displaystyle{ OF}\) jest dwusieczną. Zakładamy za to, że \(\displaystyle{ OE}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\), więc powyższe zdanie jest nie tylko nieuzasadnione, ale i niepotrzebne.Rantaurel pisze:A, że \(\displaystyle{ OF}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle BOD}\) to jej przedłużenie \(\displaystyle{ OE}\) jest dwusieczną przeciwległego do \(\displaystyle{ \sphericalangle DOB}\) kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\).
Ponieważ \(\displaystyle{ OE}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\), to \(\displaystyle{ \sphericalangle COE=\sphericalangle AOE}\). Łącznie z tym co napisałeś:
mamy ciąg równości \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle COE=\sphericalangle AOE=\sphericalangle DOF}\). Natomiast tutaj:Rantaurel pisze:\(\displaystyle{ \sphericalangle BOF}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle COE}\) to kąty wierzchołkowe czyli są takie same. Podobnie \(\displaystyle{ \sphericalangle AOE}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle DOF}\) są kątami wierzchołkowymi.
równości \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle AOE}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle COE=\sphericalangle DOF}\) nie są uzasadnione.Rantaurel pisze: \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle AOE=\sphericalangle COE=\sphericalangle DOF}\)
Tego wnioskowania nie rozumiem wcale.Rantaurel pisze:A kąty \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle DOB}\) są wierzchołkowymi, mają taką samą miarę, czyli powinno się zgadzać..
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Pomyliłem dwusieczną \(\displaystyle{ OF}\) z \(\displaystyle{ OE}\), mój błąd..norwimaj pisze:Nie mamy założenia, że \(\displaystyle{ OF}\) jest dwusieczną. Zakładamy za to, że \(\displaystyle{ OE}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\), więc powyższe zdanie jest nie tylko nieuzasadnione, ale i niepotrzebne.Rantaurel pisze:A, że \(\displaystyle{ OF}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle BOD}\) to jej przedłużenie \(\displaystyle{ OE}\) jest dwusieczną przeciwległego do \(\displaystyle{ \sphericalangle DOB}\) kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\).
Aha, już rozumiem..norwimaj pisze: mamy ciąg równości \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle COE=\sphericalangle AOE=\sphericalangle DOF}\). Natomiast tutaj:równości \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle AOE}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle COE=\sphericalangle DOF}\) nie są uzasadnione.Rantaurel pisze: \(\displaystyle{ \sphericalangle BOF=\sphericalangle AOE=\sphericalangle COE=\sphericalangle DOF}\)
Chodziło mi tu o to, że przedłużenie dwusiecznej \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \sphericalangle DOB}\) właśnie dlatego, że te dwa kąty są wierzchołkowe. Dopisałem to zdanie dla dowodu.norwimaj pisze:Tego wnioskowania nie rozumiem wcale.Rantaurel pisze:A kąty \(\displaystyle{ \sphericalangle COA}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle DOB}\) są wierzchołkowymi, mają taką samą miarę, czyli powinno się zgadzać..
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Rozwiązanie zadania drugiego można zacząć tak:
Korzystając z nierówności trójkąta i z równości \(\displaystyle{ |AB|=|AC|+|BC|+|BD|}\) mamy:
\(\displaystyle{ |AB|=|AC|+|BC|+|BD|\ge|AB|+|BD|}\),
skąd wynika nierówność
\(\displaystyle{ 0\ge|BD|}\),
czyli \(\displaystyle{ B=D}\).
Dalej próbuj sam.
Korzystając z nierówności trójkąta i z równości \(\displaystyle{ |AB|=|AC|+|BC|+|BD|}\) mamy:
\(\displaystyle{ |AB|=|AC|+|BC|+|BD|\ge|AB|+|BD|}\),
skąd wynika nierówność
\(\displaystyle{ 0\ge|BD|}\),
czyli \(\displaystyle{ B=D}\).
Dalej próbuj sam.
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
.... przepraszam nie wiem jak to się stało ale jakoś inaczej zapisałem to drugie zadanie przez pomyłkę
prawidłowo długości tych odcinków spełniają takie warunki:
\(\displaystyle{ \left| AB\right| =\left| AC\right| +\left| BC\right|}\)
oraz
\(\displaystyle{ \left| BC\right|+\left| BD\right|=\left| CD\right|}\)
prawidłowo długości tych odcinków spełniają takie warunki:
\(\displaystyle{ \left| AB\right| =\left| AC\right| +\left| BC\right|}\)
oraz
\(\displaystyle{ \left| BC\right|+\left| BD\right|=\left| CD\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Rzeczywiście tamta treść była dziwna. Pierwsza równość oznacza, że \(\displaystyle{ C\in\overline{AB}}\) (punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do odcinka \(\displaystyle{ AB}\)). Z drugiej równości wynika, że \(\displaystyle{ B\in\overline{CD}}\).
Żeby dokończyć zadanie, trzeba skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ B\ne C}\) (Zakładam że \(\displaystyle{ BC}\) jest niezdegenerowanym odcinkiem, czyli ma niezerową długość. W przeciwnym razie teza zadania nie musi zajść.)
Skoro \(\displaystyle{ C\in\overline{AB}}\), to mamy równość prostych \(\displaystyle{ AB=BC}\). Analogicznie \(\displaystyle{ B\in\overline{CD}}\), więc \(\displaystyle{ BC=CD}\). Zatem \(\displaystyle{ AB=BC=CD}\) jest jedną prostą, do której oczywiście należą wszystkie cztery punkty.
Żeby dokończyć zadanie, trzeba skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ B\ne C}\) (Zakładam że \(\displaystyle{ BC}\) jest niezdegenerowanym odcinkiem, czyli ma niezerową długość. W przeciwnym razie teza zadania nie musi zajść.)
Skoro \(\displaystyle{ C\in\overline{AB}}\), to mamy równość prostych \(\displaystyle{ AB=BC}\). Analogicznie \(\displaystyle{ B\in\overline{CD}}\), więc \(\displaystyle{ BC=CD}\). Zatem \(\displaystyle{ AB=BC=CD}\) jest jedną prostą, do której oczywiście należą wszystkie cztery punkty.
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Wszystko jasne Dzięki
A jak można uzasadnić, że suma odległości dowolnego punktu płaszczyzny od wierzchołków danego czworokąta jest większa od połowy obwodu tego czworokąta ? Nie umiem nawet zacząć, gdzie patrzeć.. Czuję, że tu chodzi o nierówność trójkątów, które są tworzone przez te odległości oraz boki czworokąta, nie wiem jednak gdzie to sprawdzić na rysunku na przykład...
A jak można uzasadnić, że suma odległości dowolnego punktu płaszczyzny od wierzchołków danego czworokąta jest większa od połowy obwodu tego czworokąta ? Nie umiem nawet zacząć, gdzie patrzeć.. Czuję, że tu chodzi o nierówność trójkątów, które są tworzone przez te odległości oraz boki czworokąta, nie wiem jednak gdzie to sprawdzić na rysunku na przykład...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedłużenie dwusiecznej kątów wierzchołkowych
Nierówność trójkąta zastosuj cztery razy. Każdy bok czworokąta ma długość mniejszą (lub równą) od sumy długości pewnych dwóch odcinków, które zobaczysz jak zrobisz rysunek.