Trapez prostokątny oraz pewna część kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
Trapez prostokątny oraz pewna część kwadratu.
Zad.1. W trapezie prostokątnym ABCD przekątne przecinają się w punkcie K. Poprowadzono odcinek KL prostopadły do dłuższej podstawy AB. Oblicz pole tego trapezu wiedząc, że krótsza przekątna ma długość taką samą jak dłuższe ramię tego trapezu oraz |KL|=4cm, |LB|=10cm |
Ostatnio zmieniony 2 mar 2007, o 13:02 przez niewiadomo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Trapez prostokątny oraz pewna część kwadratu.
co do zadania pierwszego: moim zdaniem nie można go rozwiązać z tymi danymi.. natomiast w zadaniu 2 jest chyba jednak błąd.. po pierwsze nie ma trójkąta ASD bo punkt S leży na odcinku AD.. można to oczywiście uznać za trójkąt o polu równym 0, czego raczej się nie robi.. ale jeśli już tak uznać to częścią wspólną jest punkt A.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trapez prostokątny oraz pewna część kwadratu.
więc tak;niewiadomo pisze:Zad.2. W kwadracie ABCD punkty P i S są odpowiednio środkami boków AD oraz AB. Oblicz wspólną część trójkątów ASD oraz APC.
oblicz najpierw pole trójkąta ASD jeśli oznaczysz bok kwadratu jako a to pole tego trójkąta wyniesie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^{2}}\) trójkąt CPD jest równy trójkątowi APC też wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
Trapez prostokątny oraz pewna część kwadratu.
mhm... tak to wiem ale to mi jeszcze nic nie mówi...;/
Tak zadanie sformułowane przepisałem ze zbioruco do zadania pierwszego: moim zdaniem nie można go rozwiązać z tymi danymi
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Trapez prostokątny oraz pewna część kwadratu.
zadanie 2:
APC nie jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^2}\)..
[ Dodano: 2 Marzec 2007, 13:56 ]
jeśli APC byłoby równe \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^2}\) to APC=PCD.. zauważmy, PC=PC, AP=PD, ale DC\(\displaystyle{ \neq}\)AC.. AC jest przekątną, a CD bokiem kwadratu..
APC nie jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^2}\)..
[ Dodano: 2 Marzec 2007, 13:56 ]
jeśli APC byłoby równe \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^2}\) to APC=PCD.. zauważmy, PC=PC, AP=PD, ale DC\(\displaystyle{ \neq}\)AC.. AC jest przekątną, a CD bokiem kwadratu..
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
Trapez prostokątny oraz pewna część kwadratu.
ale zobacz DP=PA i w obu trójkątach wysokość jest równa DC.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy