mam problem z takim zadaniem;
suma długości boku trójkąta i wysokości opuszczonej na ten bok wynosi 100cm.ile cm powinien mieć bok ,a ile wysokość ,aby pole trójkąta było największe?
zadanie z trójkątem
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
zadanie z trójkątem
\(\displaystyle{ a+h=100}\) więc \(\displaystyle{ h=100-a}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}{\cdot}a{\cdot}h=max}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a(100-a)=max}\)
a=50 oraz h=50
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}{\cdot}a{\cdot}h=max}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a(100-a)=max}\)
a=50 oraz h=50