współrzędne punktu na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 cze 2012, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: konin
współrzędne punktu na okręgu
witam, chcę napisać w javie zegar analogowy, mam problem z wyznaczeniem współrzędnych końców wskazówek tzn. jaki wzór zastosować aby wskazówka np sekundowa zmieniała pozycje co 6 stopni czyli co sekundę, a co za tym idzie jaka też powinna być wartość początkowa licznika aby wskazówka poruszała się od godziny 0. Jest to materiał z gimnazjum i liceum ale ta wiedza mi się ulotniła i dlatego proszę o pomoc. pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
współrzędne punktu na okręgu
Zakładając środek zegara w punkcie (0,0) układu X, Y i długość wskazówki d:
Godzina 12 kąt 0 stopni koniec wskazówki w P(0,d)
Godzina 1 kąt 360/12 = 30 stopni koniec wskazówki w:
\(\displaystyle{ \frac{y}{d} = cos 30 \\ \frac{x}{d} = sin 30}\)
wszystko masz dane pozostaje wyliczyć x i y
Analogicznie dla innych kątów...
Godzina 12 kąt 0 stopni koniec wskazówki w P(0,d)
Godzina 1 kąt 360/12 = 30 stopni koniec wskazówki w:
\(\displaystyle{ \frac{y}{d} = cos 30 \\ \frac{x}{d} = sin 30}\)
wszystko masz dane pozostaje wyliczyć x i y
Analogicznie dla innych kątów...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 cze 2012, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: konin