deltoid i jego pole
deltoid i jego pole
Oblicz pole deltoidu \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym\(\displaystyle{ \left| AD\right|=4}\) i \(\displaystyle{ \left| \angle DAC\right|=\left| \angle DBC\right| = \frac{\pi}{3}}\).
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
deltoid i jego pole
Rysunek:
Korzystasz z własności kątów w trójkącie o kątach \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\).
A potem ze wzoru na pole \(\displaystyle{ P= \frac{d_{1}d_{2}}{2}}\)
Pozdrawiam!
Korzystasz z własności kątów w trójkącie o kątach \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\).
A potem ze wzoru na pole \(\displaystyle{ P= \frac{d_{1}d_{2}}{2}}\)
Pozdrawiam!