trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-dz
- Podziękował: 3 razy
trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne
W okrąg o promieniu R wpisano trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne.. Znaleźć pole figury ograniczonej krótszymi łukami okręgów zawartymi między ich punktami styczności.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne
Środki okręgów wpisanych tworzą trójkąt równoboczny. Z rysunku mamy:
\(\displaystyle{ R = r + \frac{2}{3} h \,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\, h^{2} + (\frac{a}{2})^{2} = a^2 \,\,}\); gdzie a - bok trójkąta, h - wysokość trójkąta. Wyznacz, a, h i r.
Od pola trójkąta odejmij pola trzech wycinków koła zawartych w trójkącie.
\(\displaystyle{ R = r + \frac{2}{3} h \,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\, h^{2} + (\frac{a}{2})^{2} = a^2 \,\,}\); gdzie a - bok trójkąta, h - wysokość trójkąta. Wyznacz, a, h i r.
Od pola trójkąta odejmij pola trzech wycinków koła zawartych w trójkącie.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne
Wskazówka:
niech r oznacza promień małego okręgu jeśli połączysz środki małych okręgów to otzrymasz trójkat równoboczny o boku 2r i wysokości h. Punkty styczności małych okręgów z dużym po połączeniu tworzą trójkąt równoboczny którego wysokością H=h+2r
W małym trójkącie zawiera się figura, o którą chodzi.
[ Dodano: 28 Luty 2007, 13:06 ]
Hehe za późno
niech r oznacza promień małego okręgu jeśli połączysz środki małych okręgów to otzrymasz trójkat równoboczny o boku 2r i wysokości h. Punkty styczności małych okręgów z dużym po połączeniu tworzą trójkąt równoboczny którego wysokością H=h+2r
W małym trójkącie zawiera się figura, o którą chodzi.
[ Dodano: 28 Luty 2007, 13:06 ]
Hehe za późno
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-dz
- Podziękował: 3 razy
trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne
Dlaczego??florek177 pisze:\(\displaystyle{ R = r + \frac{2}{3} h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne
odległość od środka okręgu o promieniu R do wierzchołka trójkąta wynosi 2/3 h ( z własności trójkąta równobocznego )
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
trzy jednakowe okręgi wzajemnie do siebie styczne
bo środek tego koła jest dokładnie w środku tego trójkąta. a jak wiadomo w trójkącie równobocznym punkt przecięcia dwóch dwusiecznych dzieli wysokość trójkąta w stosunku 2:1