x w zależności od a, alfa i beta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

x w zależności od a, alfa i beta

Post autor: matinf »

Witam.
Proszę o pomoc w tym zadaniu:

Trzeba wyznaczyć zależnosć x od a, alfa i beta
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

x w zależności od a, alfa i beta

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ x=|GH|-|IH|=|FH|\tan(\alpha+\beta)-a\sin\beta=a\cos\beta\tan(\alpha+\beta)-a\sin\beta}\)
ODPOWIEDZ