Wielokąty figury podobne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 cze 2012, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 2 razy

Wielokąty figury podobne

Post autor: kdd »

Bardzo bym prosiła o rozwiązanie pewnych zadań z którymi sobie nie radzę :


1.Sprawdź czy można wpisac w okrąg czworokąt którego kolejne boki mają dł. \(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2} , 8 \frac{1}{4} , 7 \frac{1}{5} 2 \frac{9}{20}}\)
2.NARYSUJ PROSTOKĄT podobny w skali \(\displaystyle{ k=2}\) do prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ 6\mbox{ cm}\times 3\mbox{ cm}}\)
3. I jest jeszcze takie zadanie którego nie umiem tutaj dodać ale powiem tak jest trójkąt i ma boki \(\displaystyle{ 12\ 5}\) przy kącie prostym i na górze \(\displaystyle{ 13}\) i drugi \(\displaystyle{ 1}\) przy kącie prostym i \(\displaystyle{ x}\) na górze i pisze ze trójkąty są podobne oblicz długość \(\displaystyle{ x}\) oraz skale podobieństwa

Z góry dziękuje za rozwiązanie czegokolwiek.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, o 19:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Wielokąty figury podobne

Post autor: Majeskas »

1. Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) będą kolejnymi bokami czworokąta. W czworokąt można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy
\(\displaystyle{ a+c=b+d}\)

2. Nie wiem, w czym problem. Rysujemy prostokąt o bokach dwukrotnie większych.

3. Rozumiem, że \(\displaystyle{ x}\) jest przeciwprostokątną drugiego trójkąta. Nie mogę wyrozumieć co jest krótszą przyprostokątną drugiego trójkąta.
kdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 cze 2012, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 2 razy

Wielokąty figury podobne

Post autor: kdd »

nie wiem czy moge takie cos wstawiac ale chodzi tutaj o zad. 5 .
Z góry dziekuję Ci za wytłumaczenie
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Wielokąty figury podobne

Post autor: Majeskas »

Nie widzę tu zadania 5.
ODPOWIEDZ