Pole deltoidu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dziobak2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Pole deltoidu

Post autor: dziobak2011 »

Oblicz pole deltoidu wiedząc, że jego obwód wynosi 24 a przekątna dzieląca ten deltoid na dwa trójkąty równoramienne ma długość 8.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole deltoidu

Post autor: anna_ »

Według mnie jest za mało danych.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Pole deltoidu

Post autor: Majeskas »

Post do śmieci.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, o 22:07 przez Majeskas, łącznie zmieniany 3 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole deltoidu

Post autor: anna_ »

A skąd te \(\displaystyle{ a=6}\)?
Wyjdzie przecież, że \(\displaystyle{ a+b=12}\), równie dobrze \(\displaystyle{ a=7, b=5}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Pole deltoidu

Post autor: wujomaro »

Majeskas, zakładasz, że ten deltoid jest rombem, a w treści zadania nie ma o tym mowy. Z danych z polecenia nie da się raczej rozwiązac zadania.
Pozdrawiam!
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Pole deltoidu

Post autor: Majeskas »

Sorry, tak to jest jak się jednocześnie ogląda mecz. Przeczytałem, że chodzi o romb.
ODPOWIEDZ