Trójkąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kal0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 10 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: kal0 »

Witam. Mam dwa zadania z którymi mam problem. Proszę o jakieś wskazówki.

Zad.1
W okrąg wpisano trójkąt ABC i przez wierzchołek A poprowadzono styczną do okręgu aż do przecięcia z przedłużeniem boku BC w punkcie D. Z wierzchołków B i C opuszczono proste prostopadłe do stycznej, przy czym mniejsza z nich jest równa 6. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \left| BC\right| = 5}\) i \(\displaystyle{ \left| AD\right| = 5\sqrt{6}}\), obliczyć pole trapezu utworzonego przez te proste prostopadłe, bok BC i odcinek stycznej.

Zad.2
W trapezie prostokątnym, którego wysokość jest równa h, na boku nieprostopadłym do podstawy jako na średnicy opisano koło. Okazało się, że to koło jest styczne do przeciwległego boku prostopadłego trapezu. Obliczyć pole trójkąta prostokątnego, w którym przyprostokątne są równe podstawom danego trapezu.

Z góry wielkie dzięki za wskazówki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: piasek101 »

2) Koło jest styczne w środku prostopadłego ramienia - z tego idzie.

1) Zacząć od twierdzenia o odcinkach siecznych.
ODPOWIEDZ