Równoległobok ma przekątne długości 20 i 12. Pole równa się 72. Oblicz długość dłuższego boku tego równoległoboku.
Ani jednego konta i nie wiem z czego wyciągnąć te wartości.
Równoległobok
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równoległobok
Skorzystaj ze wzoru na pole równoległoboku
\(\displaystyle{ P=0,5{\cdot}d_{1}{\cdot{d_{2}{\cdot}sin\alpha}\)
sinα to kąt ostry pzrecięcia się przekątnych, potem skorzystaj z tego, że miara kąta rozwartego przecięcia się przekątnych to 180°-α oraz weź pod uwagę to, że przekątne dzielą się na połowy i wyznaczają punkt S, będący środkiem ciężkości równoległoboku. Możesz więc skorzystać z twierdzenia cosinusów.
\(\displaystyle{ P=0,5{\cdot}d_{1}{\cdot{d_{2}{\cdot}sin\alpha}\)
sinα to kąt ostry pzrecięcia się przekątnych, potem skorzystaj z tego, że miara kąta rozwartego przecięcia się przekątnych to 180°-α oraz weź pod uwagę to, że przekątne dzielą się na połowy i wyznaczają punkt S, będący środkiem ciężkości równoległoboku. Możesz więc skorzystać z twierdzenia cosinusów.