Stosunek pól figur podobnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dudek75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 cze 2012, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 3 razy

Stosunek pól figur podobnych

Post autor: dudek75 »

Trójkąt ABC podzielono prostymi m i n równoległymi do AB, na trzy części w taki sposób, że każda z otrzymanych figur ma taką samą wysokość.
Jaki jest stosunek pól:
a)trójkąta NMC i trójkąta ABC
b)trójkąta CKL i trójkąta NMC
c)trapezu KLMN i trapezu ABLK
Dziękuję za pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek pól figur podobnych

Post autor: anna_ »

Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
dudek75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 cze 2012, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 3 razy

Stosunek pól figur podobnych

Post autor: dudek75 »

Czyli a) \(\displaystyle{ k=\frac{|CN|}{|AC|}=\frac{1}{3}, \frac{P_{1}}{P_{2}}=k^{2}=\frac{1}{9}}\)?
Dobrze zrozumiałem?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek pól figur podobnych

Post autor: anna_ »

Dobrze.
dudek75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 cze 2012, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 3 razy

Stosunek pól figur podobnych

Post autor: dudek75 »

W 2 pierwszych przypadkach powychodziło mi dobrze, natomiast nie wiem jak się zabrać za trapezy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek pól figur podobnych

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ MN=a\\KL=2a\\AB=3a}\)

Policz po prostu pola tych trapezów
dudek75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 cze 2012, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 3 razy

Stosunek pól figur podobnych

Post autor: dudek75 »

Dobra, wszystko już powychodziło. Takie banalne zadanie a miałem z nim problem ;o. Bardzo Ci dziękuje.
ODPOWIEDZ