Witam
Mam takie zadanko:
k,l,m sa rownolegle i musze wyznaczyc x(obrazek):
wydaje mi sie ze takie proporcje beda:
\(\displaystyle{ \frac{x}{5+4}= \frac{3}{5}}\)
ale nie wiem czy to jest dobrze i nie wiem dlaczego akurat to mi przyszlo na mysl.
prosze o pomoc : )
Tw. Talesa, nie umiem sobie wytlumaczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 2 sty 2012, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 38 razy
Tw. Talesa, nie umiem sobie wytlumaczyc
no wlasnie zgadniety, nie umiem tego jakos sobie wytlumaczyc, nie widze tu wrecz twierdzenia talesa, dlatego prosze o wytlumaczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Tw. Talesa, nie umiem sobie wytlumaczyc
Robiłabym to tak:
Ponieważ proste są równoległe, więc odcinki leżace na lewej i środkowej prostej są do siebie proporcjonalne. Czyli zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \frac{5}{4}= \frac{5y}{4y}}\)
Podobnie odcinki leżące na środkowej i prawej prostej są do siebie prosporcjonalne, czyli
\(\displaystyle{ \frac{x}{5y+4y} = \frac{3}{5y}}\)
Ponieważ proste są równoległe, więc odcinki leżace na lewej i środkowej prostej są do siebie proporcjonalne. Czyli zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \frac{5}{4}= \frac{5y}{4y}}\)
Podobnie odcinki leżące na środkowej i prawej prostej są do siebie prosporcjonalne, czyli
\(\displaystyle{ \frac{x}{5y+4y} = \frac{3}{5y}}\)