Oblicz pole trójkąta ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Loony04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 34 razy

Oblicz pole trójkąta ABC

Post autor: Loony04 »

1) Oblicz pole trójkąta ABC, A(-5,0), B(0,-3), C(2, 3).

Niby proste, ale... jak zobaczyłem, że bok jest równy pierwiastkowi z 58 to zrozumiałem, że heronem nie bardzo to liczyć.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz pole trójkąta ABC

Post autor: piasek101 »

Otaczasz trójkąt prostokątem o pionowych i poziomych bokach.

Szukane - od pola prostokąta odjąć pola trzech trójkątów prostokątnych.
damianxb3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 30 sty 2011, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

Oblicz pole trójkąta ABC

Post autor: damianxb3 »

Można też tym wzorem: \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \left| \det\left( \vec{AB}, \vec{AC} \right) \right|}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz pole trójkąta ABC

Post autor: anna_ »

Albo policzyć długość któregoś z odcinków, wyznaczyć równanie prostej, policzyć odległość trzeciego punktu od tej prostej i liczyć z podstawowego wzoru na pole trójkata.
ODPOWIEDZ