Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych równa jest sumie średnic okręgów opisanego na tym trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
Chciałem Was prosić o sprawdzenie rozwiązania:
jeżeli a i b to przyprostokątne to \(\displaystyle{ c^2 = a^2 + b^2 \Rightarrow c = \sqrt{a^2 + b^2}}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{a + b - c}{2} \Rightarrow \frac{a + b - \sqrt{a^2 + b^2}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ R = \frac{c}{2} \Rightarrow \frac{\sqrt{a^2 + b^2}}{2}}\)
więc: \(\displaystyle{ a + b = 2R + 2r}\)
\(\displaystyle{ a+b = 2\frac{a+b-\sqrt{a^2 + b^2}}{2} + 2 \frac{\sqrt{a^2 + b^2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b = a+b}\)
z góry dzięki ;D
Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym...
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym...
OK, choć można bez angażowania Pitagorasa
tj.
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{c}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2r+2R=a+b-c+c=a+b}\)
tj.
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{c}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2r+2R=a+b-c+c=a+b}\)