Czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wajdzik23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 maja 2012, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 2 razy

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: wajdzik23 »

Zadanie 1
Znajdź kąty czworokąta ABCD. Nie rozumiem wyniku który jest z tyłu książki:
Taki czworokąt nie istnieje. |ΔNOL|=2|ΔNKL|=100°. Wobec tego |ΔKON|=180°, co jest niemożliwe.
Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/19b8/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

A gdzie są te punkty \(\displaystyle{ N,K,L}\)?
wajdzik23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 maja 2012, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 2 razy

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: wajdzik23 »

Właśnie to mnie bardzo ciekawi. Czyli błąd w odpowiedziach zapewne. ;]
ODPOWIEDZ