1. Stosunek obwodów dwóch trójkątów prostokątnych równy jest \(\displaystyle{ 1,5}\). Przeciwprostokątna większego jest równa \(\displaystyle{ 9 cm}\).
Jaka jest długość przeciwprostokątnej mniejszego trójkąta.
2. Najkrótszy bok pewnego wielokąta ma długość \(\displaystyle{ 6cm}\). W wielokącie do niego podobnym najkrótszy bok ma długość \(\displaystyle{ 8 cm}\).
Pole większego wielokąta wynosi \(\displaystyle{ 140}\). Jaka jest powierzchnia mniejszego z nich.
Stosunek obwodów trójkątów, dwa zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
Stosunek obwodów trójkątów, dwa zadania.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 22:17 przez grzegorz21, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Stosunek obwodów trójkątów, dwa zadania.
Odpowiedź jest w treści zadania.grzegorz21 pisze:1. Przeciwprostokątna większego jest równa 9 cm. Jaka jest długość przeciwprostokątnej większego trójkąta.
2.
Stosunek pól wielokątów podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
Stosunek obwodów trójkątów, dwa zadania.
Tak, przepraszam. Chciałbym wiedzieć, jaka jest długość przeciwprostokątnej mniejszego trójkąta, nie większego.anna_ pisze:Odpowiedź jest w treści zadania.grzegorz21 pisze:1. Przeciwprostokątna większego jest równa 9 cm. Jaka jest długość przeciwprostokątnej większego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 9 razy
Stosunek obwodów trójkątów, dwa zadania.
jeżeli stosunek obwodów równy jest \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) to jaki taki sam sposunek masz na każdym boku (skala podobieństwa)
stąd propocja\(\displaystyle{ \frac{3}{2}= \frac{9}{x} \Rightarrow x=6}\)
stąd propocja\(\displaystyle{ \frac{3}{2}= \frac{9}{x} \Rightarrow x=6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 cze 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Stosunek obwodów trójkątów, dwa zadania.
A czy te trójkąty z 1. muszą być podobne? Jeśli tak to skąd to wiadomo?
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 9 razy
Stosunek obwodów trójkątów, dwa zadania.
Tak trójkąty muszą być podobne, jeżeli nie są, to zadanie jest rozwiązane nie poprawnie,
zapewne po sprawdzeniu i poprawie, to okaże się, że są podobne. Ono jest dość typowe z podobieństwa.
Dlatego "doczytałem sobie, że są ". Myślę, że autor po prostu niedokładnie przepisał treść.
zapewne po sprawdzeniu i poprawie, to okaże się, że są podobne. Ono jest dość typowe z podobieństwa.
Dlatego "doczytałem sobie, że są ". Myślę, że autor po prostu niedokładnie przepisał treść.