No mam problem z tym zadaniem:
W traprezie ABCD ramiona mają długości |AD|=10 oraz |BC|=17, zaś tangens kąta nachylenia ramienia AD do dłuższej podstawy wynosi 4/3. Oblicz pole trójkąta DBC, jeśli wiadomo, że w trapez można wpisać okrąg.
Trapez
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Trapez
a-krótsza podstawa
b-dłuzsza podstawa
z warunku wpisywalnosci okregu w czworokat mamy a+b=17+10
teraz ten tgx zamieniam na sinx
\(\displaystyle{ =tgx=}\)\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)=\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)
3sinx=4cosx
cosx=3/4 sinx
teraz jedynka trygonometryczna \(\displaystyle{ 9/16sin^2x+sin^2x=1}\)
sinx=\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
wiadomo ze sinx=\(\displaystyle{ \frac{h}{10}}\)
z tego licze wysokosc
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)=\(\displaystyle{ \frac{h}{10}}\)
h=8
P=1/2(a+b)*h= 1/2*27* 8=108
b-dłuzsza podstawa
z warunku wpisywalnosci okregu w czworokat mamy a+b=17+10
teraz ten tgx zamieniam na sinx
\(\displaystyle{ =tgx=}\)\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)=\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)
3sinx=4cosx
cosx=3/4 sinx
teraz jedynka trygonometryczna \(\displaystyle{ 9/16sin^2x+sin^2x=1}\)
sinx=\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
wiadomo ze sinx=\(\displaystyle{ \frac{h}{10}}\)
z tego licze wysokosc
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)=\(\displaystyle{ \frac{h}{10}}\)
h=8
P=1/2(a+b)*h= 1/2*27* 8=108
Trapez
Tak to mam pole trapezu. A mam obliczyć pole trójkąta DBC. Chyba łatwe ale proszę o sprawdzenie czy dobrze myśle:
Dziele Odcinek AB na dwa AE i EB.
Odcinki AE ED i AD tworzą trójkąt prostokątny z tw. Pitagorasa liczę Odcinek AE, wyszło mi 6.
potem ze wzoru na wysokość(h^2=|AE| * |EB|) obliczam odcinek EB.
Po dodaniu dwóch odcinków mam długość odcinka AB, licze pole trójkąta ABD. Potem odjemuje od całego pola trapezu i mam pole szukanego trójkąta.
Dobrze myśle?
Dziele Odcinek AB na dwa AE i EB.
Odcinki AE ED i AD tworzą trójkąt prostokątny z tw. Pitagorasa liczę Odcinek AE, wyszło mi 6.
potem ze wzoru na wysokość(h^2=|AE| * |EB|) obliczam odcinek EB.
Po dodaniu dwóch odcinków mam długość odcinka AB, licze pole trójkąta ABD. Potem odjemuje od całego pola trapezu i mam pole szukanego trójkąta.
Dobrze myśle?