Trapez i trójkąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Tomek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2012, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Trapez i trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: Tomek93 »

Udowodnij, że trapez równoramienny i trójkąt równoramienny wpisany w okrąg mają takie same pola powierzchni. Wiadome jest to, że dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu, a ramiona trójkąta są równolegle do ramion trapezu. Wiem jeszcze, że przekątna trapezu jest równa ramieniu trójkąta.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez i trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

AU
AU
c79c6812c3c63eae.png (21.46 KiB) Przejrzano 56 razy
[/url]

Nie wiem czy to jest najkrótszy sposób, ale:

\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{b}{2R}}\), \(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{c}{2R}}\)

\(\displaystyle{ P_{EFG}= \frac{b^2\sin(90^o-2\alpha)}{2} = \frac{b^2\sin{2\alpha}}{2}}\)

\(\displaystyle{ P_{ABDC}=P_{ABC}+P_{ACD}}\)

\(\displaystyle{ P_{ABDC}= \frac{2Rb\sin(90^o-\alpha)}{2} + \frac{bc\sin(2\alpha-90^o)}{2}}\)
Tomek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2012, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Trapez i trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: Tomek93 »

Bardzo dziękuję !
ODPOWIEDZ