Jako, że geometria to moja pięta Achillesowa proszę was o pomoc, ponieważ nie wiem jak zabrać się za zadanie o treści:
"Ile boków ma wielokąt, którego kąt zewnętrzny ma 36 stopni".
Z góry dzziękuję za sugestie.
Ile boków ma wielokąt, którego kąt zewnętrzny ma 36 s
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Ile boków ma wielokąt, którego kąt zewnętrzny ma 36 s
Czy to przypadkiem nie ma być wielokąt foremny?
Ile boków ma wielokąt, którego kąt zewnętrzny ma 36 s
Tak, chodzi o wielokąt foremny, zapomniałem słowa przy przepisywaniu treści. Pełna treść to:
"Ile boków ma wielokąt foremny, którego kąt zewnętrzny ma 36 stopni?".
"Ile boków ma wielokąt foremny, którego kąt zewnętrzny ma 36 stopni?".
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Ile boków ma wielokąt, którego kąt zewnętrzny ma 36 s
no więc skoro wiemy że kąt pełny ma 360 stopni to jeśli taki wewnętrzny kąt ma ich 36 to boków jest 10.
jeśli to nie jest takie oczywiste to wyobraź to sobie na przykładzie pizzy trza tak pokroić by było 10 równych "trójkącików" ( pomijając może ten łukowy bok z racji że pizza jest jednak kołem ).
jeśli to nie jest takie oczywiste to wyobraź to sobie na przykładzie pizzy trza tak pokroić by było 10 równych "trójkącików" ( pomijając może ten łukowy bok z racji że pizza jest jednak kołem ).
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Ile boków ma wielokąt, którego kąt zewnętrzny ma 36 s
Skoro kąt zewnętrzny ma 36 stopni to wewnętrzny ma 144 stopni.
Korzystamy ze wzoru na miarę konta wewnętrznego w wielokącie foremnym:
180st-360st/n - gdzie n liczba boków wielokąta foremnego
180-360/n=144
n=10
Korzystamy ze wzoru na miarę konta wewnętrznego w wielokącie foremnym:
180st-360st/n - gdzie n liczba boków wielokąta foremnego
180-360/n=144
n=10
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Ile boków ma wielokąt, którego kąt zewnętrzny ma 36 s
Kąt zewnętrzny patrz:
Z rysunku widać że kąt zewnętrzny jest równy kątowi środkowemu. Zatem ilośc boków
\(\displaystyle{ \frac{360^o}{36^o}}\)
Z rysunku widać że kąt zewnętrzny jest równy kątowi środkowemu. Zatem ilośc boków
\(\displaystyle{ \frac{360^o}{36^o}}\)