Są podobne jeśli x=?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 paź 2011, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Są podobne jeśli x=?
] Są podobne jeśli X= Ile? Mógłby mi ktoś pomóc, bo mi wychodzi 6, a nie jest to prawidłowa odpowiedź...
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Są podobne jeśli x=?
Jak \(\displaystyle{ 6}\) jest źle, to pozostaje druga opcja: \(\displaystyle{ 4.5}\)
Nie podałeś informacji o miarach kątów wewnętrzych w trójkątach.
Nie podałeś informacji o miarach kątów wewnętrzych w trójkątach.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 paź 2011, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Są podobne jeśli x=?
No 4,5 to prawidłowo, jak do tego doszedłeś? Miar kątów wewnętrznych nie ma w tym zadaniu.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Są podobne jeśli x=?
Obliczyłem długość drugiej przyprostokątnej tego trójkąta po lewej (wyszło \(\displaystyle{ 3}\) ) i jeżeli te trójkąty są podobne, to stosunek długości przeciwprostokątnych ( \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7.5}\) ) jest równy stosunkowi długości odpowiednich przyprostokątnych (z rysunku by wynikało że \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ x}\) , ale skoro ta wersja niepoprawna to wziąłem \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ x}\) ):
\(\displaystyle{ \frac{5}{7.5} = \frac{3}{x}}\)
Swoją drogą to dziwne, że nie ma żadnej informacji o kątach między przeciwprostokątną a przyprostokątną... Powinna być moim zdaniem.
\(\displaystyle{ \frac{5}{7.5} = \frac{3}{x}}\)
Swoją drogą to dziwne, że nie ma żadnej informacji o kątach między przeciwprostokątną a przyprostokątną... Powinna być moim zdaniem.