Trójkąty podobne.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mateeusz94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Trójkąty podobne.

Post autor: mateeusz94 »

Proszę o pomoc z poniższymi zadaniami.

1. Przez punkt P znajdujący się wewnątrz trójkąta ABC poprowadzono trzy odcinki równoległe do boków, które wyznaczyły na bokach trójkąta następujące odcinki: EF na boku AB, GH na boku BC i KL na boku CA. Wiedząc, że \(\displaystyle{ P_{EFP}= S_{1}, P_{GHP}= S_{2}}\) i \(\displaystyle{ P_{KLP}= S_{3}}\) wyznacz pole trójkąta ABC.

2. Na bokach trójkąta ABC zaznaczono punkty K, L, M w ten sposób, że \(\displaystyle{ \left| KB\right|= \frac{1}{3}\left| AB\right| , \left| LC\right|= \frac{1}{3} \left| BC\right| i \left| MA\right|= \frac{1}{3}\left| AC\right|}\) . Punkty przecięcia odcinków AL, BM i CK wyznaczają nowy trójkąt. Oblicz jego pole wiedząc, że pole trójkąta ABC jest równe 1.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trójkąty podobne.

Post autor: anna_ »

1. Zadaje się, że to to samo zadanie:
102127.htm#p375529
mateeusz94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Trójkąty podobne.

Post autor: mateeusz94 »

Zgadza się, dzięki, także jeszcze pozostaje tylko problem z zadaniem nr 2
ODPOWIEDZ