Tw. Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
michal422

Tw. Talesa

Post autor: michal422 »

Mam do wykonania zadanie. Twierdzenie Talesa brzmi:
Tw. Talesa: (podstawowe)
Jeżeli dwie półproste \(\displaystyle{ a, b}\) o wspólnym początku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) przetniemy dwiema prostymi równoległymi \(\displaystyle{ k, l}\)

(gdzie \(\displaystyle{ a \cap k = A, \ \ a \cap l=B, \ \ b \cap k=A', \ \ b \cap l=B'}\))

to

\(\displaystyle{ \frac{|OA|}{|OB|} = \frac{|OA'|}{|OB'| }}\)

Pewna Pani dydaktyk uważa iż w szkole winno się wprowadzać tw. Talesa nie dla kąta jak mamy to w powyższym twierdzeniu ,,Jeżeli dwie półproste a, b o wspólnym początku w punkcie O",ale dla trójkąta.
Czy niesie to za sobą jakieś konsekwencje?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 11:23 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ