Czy można prosić o jakąś wskazówkę?Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 8 i 10, zaś jego wysokość ma długość 3. Oblicz kąt między przekątnymi tego trapezu.
Liczenie kąta między przekątnymi w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mrągowo
- Podziękował: 2 razy
Liczenie kąta między przekątnymi w trapezie
Zadanie:
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Liczenie kąta między przekątnymi w trapezie
Najpierw oblicz pole figury. Potem wylicz \(\displaystyle{ x}\)(Patrz rysunek). Z tw. Pitagorasa obliczasz dlugość przekątnych. A następnie możesz skorzystać np. ze wzoru na pole każdego czworokąta, czyli:
\(\displaystyle{ P= \frac{d _{1}d _{2} }{2} \cdot \sin \phi}\)
Gdzie \(\displaystyle{ \phi}\) to kąt między przkątnymi.
Pozdrawiam!