Zależność między podstawami, bokami i przekątnymi w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Szab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 lis 2011, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mrągowo
Podziękował: 2 razy

Zależność między podstawami, bokami i przekątnymi w trapezie

Post autor: Szab »

Mam takie oto zadanie:
Wykaż, że jeżeli liczby a i b są długościami podstaw trapezu równoramiennego, c - długością jego ramion, d - długością przekątnych, to
\(\displaystyle{ d^{2} = ab + c^{2}}\)
Próbowałem przyrównywać pola połowy trapezu i pola trójkąta (tej samej połowy trapezu) obliczone ze wzoru Cherona ale wychodzą mi jakieś zupełne bzdury. Można prosić o pomoc?
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Zależność między podstawami, bokami i przekątnymi w trapezie

Post autor: silicium2002 »

Rozważ trójkąt zbudowany z przekątnej, opuszczonej wysokości i podstawy przyciętej do punktu przecięcia z wysokością.

Trójkąt jest prostokątny, stąd z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ d^{2}=h^{2}+(a- \frac{b}{2})^{2}}\)
ale \(\displaystyle{ h^{2}=c^{2}- (\frac{b}{2})^{2}}\)

Czyli: \(\displaystyle{ d^{2}=c^{2}- (\frac{b}{2})^{2}+(a- \frac{b}{2})^{2}=c^2+ab}\)
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Zależność między podstawami, bokami i przekątnymi w trapezie

Post autor: timon92 »

natychmiast z Ptolemeusza
Josselyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 4 razy

Zależność między podstawami, bokami i przekątnymi w trapezie

Post autor: Josselyn »

\(\displaystyle{ x= \frac{b-a}{2}\\
h^2+x^2=c^2, h^2=c^2-x^2\\
h^2+(b-x)^2=d^2 \\
c^2-x^2+b^2-2bx+x^2=d^2\\
c^2+b^2-2bx=d^2\\
c^2+b^2-2b \cdot \frac{b-a}{2}=d^2\\
c^2+b^2-b^2+ab=d^2\\
c^2+ab=d^2}\)
Ostatnio zmieniony 8 mar 2016, o 00:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ