Wielokąty, figury podobne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MmikiM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielone Wzgórze
Podziękował: 25 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: MmikiM »

Znajdź współrzędne środka jednokładności i jej skalę, jeśli obrazem odcinka o końcach;
\(\displaystyle{ A= \left( -1,2 \right)}\) i \(\displaystyle{ B= \left( 5.5 \right)}\) jest odcinek o końcach \(\displaystyle{ A'= \left( 2,-1 \right)}\) oraz \(\displaystyle{ B'= \left( 0,-2 \right)}\) .

Prosiłbym o pomoc w powyższym zadaniu, domyślam się jak zrobić, ale nie do końca
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 18:45 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Do wyrażeń matematycznych używaj LaTeX.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: piasek101 »

Jeśli końce otrzymanego mają odpowiadać literkom danego, to proste \(\displaystyle{ AA'}\) oraz \(\displaystyle{ BB'}\) mają pomóc.
MmikiM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielone Wzgórze
Podziękował: 25 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: MmikiM »

No dobra mamy tak, długość dłuższego \(\displaystyle{ \sqrt{45}}\) a krótszego \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) a skala wynosi \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\) a jak wyznaczyć ten nieszczęsny środek?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: piasek101 »

To punkt przecięcia (patrz mój poprzedni).

A skala jest dodatnia (liczymy ją z definicji jednokładności) - bo oba odcinki leżą po tej samej stronie środka.
MmikiM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielone Wzgórze
Podziękował: 25 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: MmikiM »

Niestety skala jest ujemna po je po przeciwnej stronie środka a dwa nadal nie wiem jak to obliczyć ten środek gdzie się znajduje?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: piasek101 »

Tak co do ujemnej skali - nie tak oznaczyłem punkty.

Środek to przecięcie prostych o jakich pisałem.
MmikiM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielone Wzgórze
Podziękował: 25 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: MmikiM »

Się rozumie, ale jak to wyliczyć?
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: TPB »

Zapisz równania tych prostych i dostaniesz zwyczajny układ równań, wystarczy go rozwiązać.
MmikiM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielone Wzgórze
Podziękował: 25 razy

Wielokąty, figury podobne

Post autor: MmikiM »

Dziękuję wam wszystkim, że staracie się mnie jakoś naprowadzić ale nadal nie ogarniam tego :

@edit

Dla innych należy skorzystać z tego wzoru i zrobić układ równań dla jednego odcinka \(\displaystyle{ AA'}\) oraz drugiego \(\displaystyle{ BB'}\)

\(\displaystyle{ ( x_{2}-x _{1})(y-y _{1})=(y _{2} -y _{1} )(x-x _{1} )}\)

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ