Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 2 i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) . Każda z krawędzi bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze \(\displaystyle{ \beta}\) . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
Temat umieścił w złym dziale. Jak sama nazwa wskazuje, tutaj mają być zadania planimetryczne, a ostrosłup sugeruje, że powinna to być stereometria.
Z czym masz problem w tym zadaniu? Z wyliczeniem pola podstawy czy wysokości ostrosłupa?
Z czym masz problem w tym zadaniu? Z wyliczeniem pola podstawy czy wysokości ostrosłupa?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
Do obliczenia objętości potrzebujesz wysokości bryły i pola podstawy. Długości pozostałych boków obliczysz za pomocą: \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\).
Skoro każda krawędź boczna będzie nachylona do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem \(\displaystyle{ \beta}\) to gdzie będzie spodek wysokości?
Pozdrawiam!
Skoro każda krawędź boczna będzie nachylona do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem \(\displaystyle{ \beta}\) to gdzie będzie spodek wysokości?
Pozdrawiam!