trójkąt,okrąg,sześciokąt
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Dany jest trójkąt o obwodzie \(\displaystyle{ p=a+b+c}\), wpisany w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ r}\). Konstruujemy sześciokąt, którego trzy wierzchołki pokrywają się z wierzchołkami trójkąta, a pozostałe trzy są środkami odpowiednich tłuków okręgu.Oblicz pole tego sześciokąta.Sformułuj twierdzenie ogólne przyjmując \(\displaystyle{ S_{n}}\)-obwód \(\displaystyle{ n-}\)kąta; \(\displaystyle{ P_{2n}}\)-pole \(\displaystyle{ 2n-}\)kąta.
Rozwiązałem to zadanie,ale rozważając sześciokąt foremny-czy muszę to teraz zrobić dla dowolnego sześciokąta?? Wydaje mi się że nie-ale wolę się upewnić.Bardzo proszę o odpowiedz.
Rozwiązałem to zadanie,ale rozważając sześciokąt foremny-czy muszę to teraz zrobić dla dowolnego sześciokąta?? Wydaje mi się że nie-ale wolę się upewnić.Bardzo proszę o odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 11:38 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Masz zrobić dla dowolnego trójkąta. Nie musisz rozważać szczególnego sześciokąta, chyba że Twoje ogólne rozwiązanie nie działa dla jakiegoś przypadku.
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Zastanawiam się czy nie powinienem zrobić tego dla dowolnego sześciokąta -w treści nie było mowy o sześciokącie foremnym.
Dla sześciokąta foremnego wyszło mi:
\(\displaystyle{ P_{2n} = P_{12} = \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot 6r = \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot S_n}\)
zastanawiam się czy takie uogólnienie wyjdzie również dla dowolnego sześciokąta.
Dla sześciokąta foremnego wyszło mi:
\(\displaystyle{ P_{2n} = P_{12} = \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot 6r = \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot S_n}\)
zastanawiam się czy takie uogólnienie wyjdzie również dla dowolnego sześciokąta.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 11:39 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Ja nic takiego nie napisałem.-- 23 maja 2012, o 20:36 --Powtarzam, że w zadaniu chodzi o dowolny trójkąt. Sześciokąt nie jest dowolny, ale też nie musi być foremny. W każdym razie sześciokąt ten jest sumą trzech deltoidów.
Nie zmieniaj całkiem treści swoich wpisów, bo się robi bałagan.
Nie zmieniaj całkiem treści swoich wpisów, bo się robi bałagan.
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Moje rozwiązanie:
-trójkąt w sześciokącie foremnym.
Zauważam że jeden z boków trójkąta przechodzi przez środek okręgu opisanego na sześciokącie(trójkąt jest prostokątny, zatem długość np. \(\displaystyle{ c=2r}\), później wnioskuje że \(\displaystyle{ a=r}\) i \(\displaystyle{ b= \sqrt{3}r}\).
Pole sześciokąta obliczam licząc pole 6 trójkątów o podstawie długości \(\displaystyle{ r}\) i wysokości (odpowiednio \(\displaystyle{ h_{1}, h_{2}, h_{3}, h_{4}, h_{5}, h_{6}}\). Wiemy również że \(\displaystyle{ h_{1}= h_{2}=h_{3}=h_{4}=h_{5}=h_{6}=\frac{ \sqrt{3} }{2}r}\)
\(\displaystyle{ P_{12}= \frac{1}{2} \cdot r \cdot 6 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}r=\frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot S_n}\) bo \(\displaystyle{ S_{n}=6r}\).
Czy to rozwiązanie jest poprawne dla sześciokąta foremnego?
-trójkąt w sześciokącie foremnym.
Zauważam że jeden z boków trójkąta przechodzi przez środek okręgu opisanego na sześciokącie(trójkąt jest prostokątny, zatem długość np. \(\displaystyle{ c=2r}\), później wnioskuje że \(\displaystyle{ a=r}\) i \(\displaystyle{ b= \sqrt{3}r}\).
Pole sześciokąta obliczam licząc pole 6 trójkątów o podstawie długości \(\displaystyle{ r}\) i wysokości (odpowiednio \(\displaystyle{ h_{1}, h_{2}, h_{3}, h_{4}, h_{5}, h_{6}}\). Wiemy również że \(\displaystyle{ h_{1}= h_{2}=h_{3}=h_{4}=h_{5}=h_{6}=\frac{ \sqrt{3} }{2}r}\)
\(\displaystyle{ P_{12}= \frac{1}{2} \cdot r \cdot 6 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}r=\frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot S_n}\) bo \(\displaystyle{ S_{n}=6r}\).
Czy to rozwiązanie jest poprawne dla sześciokąta foremnego?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 11:40 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: jw
Powód: jw
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Zgodzę się, że pole sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ r}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot r \cdot 6 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}r}\).
Nie zgadzam się, że jeśli \(\displaystyle{ S_{n}=6r}\), to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot r \cdot 6 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}r=\frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot S_n}\).
Nie zgadzam się, że jeśli \(\displaystyle{ S_{n}=6r}\), to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot r \cdot 6 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}r=\frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot r \cdot S_n}\).
Rozwiązanie czego? Jaka jest teza zadania, które rozwiązujesz?michal422 pisze: Czy to rozwiązanie jest poprawne dla sześciokąta foremnego?
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Mam pokazać że za pomocą takie wzory mogę obliczać pole dowolnych wielokątów. Błąd rachunkowy w mianowniku winno być 4 a nie 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
trójkąt,okrąg,sześciokąt
Konkretnie chciałbym wiedzieć, jakie szczególne zadanie rozwiązujesz za pomocą sześciokąta foremnego. Bo na pewno nie jest to poprawne rozwiązanie ogólnego zadania, które podałeś.