ćwierć okręgu w kwadracie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
ćwierć okręgu w kwadracie
Należy obliczyć p - pole obszaru zamalowanego na żółto.
Dla informacji , linie tworzą ćwiartki koła o r= a
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
ćwierć okręgu w kwadracie
Przyjmijmy oznaczenia:
\(\displaystyle{ P_{1}}\) - pole powierzchni jednej ćwiartki koła
\(\displaystyle{ P_{2}}\) - pole powierzchni części wspólnej obu ćwiartek (takiego "okrągłego trójkąta"
W Twoim przypadku szukane pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=a^{2}-2P_{1}+P_{2}}\) (musimy dodać \(\displaystyle{ P_{2}}\), bo odejmujemy je jakby dwukrotnie).
Kłopot może Ci sprawić policzenie pola powierzchni \(\displaystyle{ P_{2}}\), ale dam Ci wskazówkę: wpisz w to tójkąto-podobne coś trójkąt równoboczny, jeden wierzchołek niech będzie w punkcie przecięcia ćwiartek, a dwa pozostałe wierzchołki, w wierzchołkach tego kwadratu (prawy i lewy dolny wierzchołek). Powinieneś teraz dać radę policzyć pole powierzchni tego okrągłe trójkąta.
\(\displaystyle{ P_{1}}\) - pole powierzchni jednej ćwiartki koła
\(\displaystyle{ P_{2}}\) - pole powierzchni części wspólnej obu ćwiartek (takiego "okrągłego trójkąta"
W Twoim przypadku szukane pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=a^{2}-2P_{1}+P_{2}}\) (musimy dodać \(\displaystyle{ P_{2}}\), bo odejmujemy je jakby dwukrotnie).
Kłopot może Ci sprawić policzenie pola powierzchni \(\displaystyle{ P_{2}}\), ale dam Ci wskazówkę: wpisz w to tójkąto-podobne coś trójkąt równoboczny, jeden wierzchołek niech będzie w punkcie przecięcia ćwiartek, a dwa pozostałe wierzchołki, w wierzchołkach tego kwadratu (prawy i lewy dolny wierzchołek). Powinieneś teraz dać radę policzyć pole powierzchni tego okrągłe trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ćwierć okręgu w kwadracie
Trójkąt \(\displaystyle{ ABE}\) jest równoboczny.
Pole zakreskowanego obszaru=pole kwadratu-2pola wycinka koła o kącie \(\displaystyle{ 30^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin