równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równoległobok

Post autor: Vixy »

Dłuższa przękatna równoległoboku o kacie ostrym 60 ma dlugosc \(\displaystyle{ 3}\)\(\displaystyle{ \sqrt{7}}\).Roznica dlugosci jego bokow wynosi 3. Oblicz pole tego rónolegloboku.



wysokosc wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)\(\displaystyle{ \swrt{7}}\)


a-b=3
b=a+3



dlugosc a licze z tw. cosinusow .Wynik nie zgadza mi sie z odp.. pomozcie
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równoległobok

Post autor: wb »

Z tw. cosinusów a=3, więc b=6 a pole P=9√3 .
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równoległobok

Post autor: Vixy »

no ja licze to z tw. cosinusow i mi to nie chce wyjsc , pokaz obliczenia
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równoległobok

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 63=a^2+(a+3)^2-2a(a+3)cos120^0 \\ 63=a^2+a^2+6a+9+a^2+3a \\ 3a^2+9a-54=0 \\ a^2+3a-18=0 \\ a=-6 a=3}\)
ODPOWIEDZ