Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
marta3898
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 17:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Post
autor: marta3898 »
Oblicz promień okręgu stycznego jednocześnie do prostych y=9 i y=1.
-
wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Post
autor: wujomaro »
Narysuj sobie układ współrzędnych. Zobacz, że \(\displaystyle{ 9-1=8}\) to średnica szukanego okręgu. Więc promień ma...
Pozdrawiam!
-
marta3898
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 17:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Post
autor: marta3898 »
Wyobraź sobie że również wpadłam na ten pomysł ... Gdyby to na tym polegało to nie umieszczałabym tego tutaj. Promień nie będzie wynosić 4.
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
A ile będzie wynosić jeżeli nie \(\displaystyle{ 4}\)?