trapez rownoramienny
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
trapez rownoramienny
Punkt stycznosci okregu o promieniu r wpianego w trapez rownoramienny dzieli ramie trapezu w stosunku 1:2 .Onlicz promien okregu opisanego na tym trapezie.
czyli punkt stycznosci ramie podzielił na odcinek dlugosci 1/3 x oraz 2/3x czyli ramie ma dlugosc x , z tego widac krótsza podstawa ma długosc 2/3x natomiast ta dluzsza 4/3x . Korzystam z warunku wpisywalnosci okregu . Teraz korzystam z tw. pitagorasa wysokosc ma 2 r ,przyprsotokatna 1/3x oraz przeciwprostokatna x , z tego wychodzi mi jakie jest x. Nastepnie ponownie korzystam z pitagorasa zeby obliczyc R w tym wypadku wysokosc ma dlugosc r natomiast przyprostokatna 2/3x(x wyliczone jest ) .No i wychodzi mi ostatecznie ze R=\(\displaystyle{ \sqrt{3}r}\) niestety nie zgadza sie to z odpowiedzia , gdzie blad popelniam?
czyli punkt stycznosci ramie podzielił na odcinek dlugosci 1/3 x oraz 2/3x czyli ramie ma dlugosc x , z tego widac krótsza podstawa ma długosc 2/3x natomiast ta dluzsza 4/3x . Korzystam z warunku wpisywalnosci okregu . Teraz korzystam z tw. pitagorasa wysokosc ma 2 r ,przyprsotokatna 1/3x oraz przeciwprostokatna x , z tego wychodzi mi jakie jest x. Nastepnie ponownie korzystam z pitagorasa zeby obliczyc R w tym wypadku wysokosc ma dlugosc r natomiast przyprostokatna 2/3x(x wyliczone jest ) .No i wychodzi mi ostatecznie ze R=\(\displaystyle{ \sqrt{3}r}\) niestety nie zgadza sie to z odpowiedzia , gdzie blad popelniam?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2007, o 22:05 przez Vixy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trapez rownoramienny
nie przekonuje mnie to tak do końca. Z warunku wpisywalnosci masz tylko, że suma dłuzszej i krótszej podstawy wynosi 2x.smerfetka18 pisze:Punkt stycznosci okregu o promieniu r wpianego w trapez rownoramienny dzieli ramie trapezu w stosunku 1:2 .Onlicz promien okregu opisanego na tym trapezie.
czyli punkt stycznosci ramie podzielił na odcinek dlugosci 1/3 x oraz 2/3x czyli ramie ma dlugosc x , z tego widac krótsza podstawa ma długosc 2/3x natomiast ta dluzsza 4/3x . Korzystam z warunku wpisywalnosci okregu .
Skorzystaj z trzech wskazówek:
1) W dowolny czworokąt można wpisać okrąg tylko wtedy, gdy dwusieczne wszystkich jego kątów przecinają się w jednym punkcie.
2) Promień okręgu wpisanego w czworokąt jest prostopadłydo boku czworokąta.
3) W czworokącie wpisanym w okrąg suma przeciwległych kątów
wynosi 180°.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
trapez rownoramienny
noo ale tak musi byc , robiłam podobne zadanie , ztym ze nie bylo w poleceniu obliczyc R tylko dlugosc ramienia i wyszlo a robilam dokladnie tak samo jak te ..
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
trapez rownoramienny
ona chyba bardziej korzystała z podobieństwa trójkątów.. ale fakt krótsza podstawa jest równa \(\displaystyle{ \frac{2}{3}x}\) a dłuższa jest \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x}\)..
tylko nie bardzo wiem co z tym dalej.. oczywiście \(\displaystyle{ x=\frac{3\sqrt{2}}{2}r}\)
ale jak obliczyć promień okręgu opisanego??
tylko nie bardzo wiem co z tym dalej.. oczywiście \(\displaystyle{ x=\frac{3\sqrt{2}}{2}r}\)
ale jak obliczyć promień okręgu opisanego??
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trapez rownoramienny
Czy w takim razie nie powinno być:
\(\displaystyle{ (2r)^{2}+x^{2}=(2R)^{2}}\) ?
\(\displaystyle{ (2r)^{2}+x^{2}=(2R)^{2}}\) ?
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trapez rownoramienny
masz układ równań:
\(\displaystyle{ x^{2}=(2r)^{2}+(\frac{1}{3}x)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (2r)^{2}+x^{2}=(2R)^{2}}\)
z pierwszego masz:
\(\displaystyle{ \frac{8}{9}x^{2}=4r^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ x^{2}=\frac{9}{2}r^{2}}\)
podstawiasz to do drugiego i masz:
\(\displaystyle{ 4r^{2}+\frac{9}{2}r^{2}=4R^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{17}{2}r^{2}=4R^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ R^{2}=\frac{17}{8}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=(2r)^{2}+(\frac{1}{3}x)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (2r)^{2}+x^{2}=(2R)^{2}}\)
z pierwszego masz:
\(\displaystyle{ \frac{8}{9}x^{2}=4r^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ x^{2}=\frac{9}{2}r^{2}}\)
podstawiasz to do drugiego i masz:
\(\displaystyle{ 4r^{2}+\frac{9}{2}r^{2}=4R^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{17}{2}r^{2}=4R^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ R^{2}=\frac{17}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 23 razy
trapez rownoramienny
Dlaczego?skąd to wiadomo?mostostalek pisze:fakt krótsza podstawa jest równa \(\displaystyle{ \frac{2}{3}x}\) a dłuższa jest \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x}\)..
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Pomógł: 1 raz
trapez rownoramienny
Witam. Przede wszystkim środek okręgu opisane i wpisanego nie leża w jednym punkcie, ponieważ środek okręgu opisanego leży w punkcie przecięcia symetralnych boków wielokąta. Wobec tego trzeba najpierw znaleźć odległość obu środków i zastosować twierdzenie pitagorasa R^2=(r-p)^2+a^2/4, gdzie p jest odlegością środków obu okręgów, r promieniem okręgu wpisanego, a dolną podstawą trapezu