twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dominika1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brak
Podziękował: 2 razy

twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Post autor: dominika1234 »

mam takie zadanko:
Udowodnij następujące twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnetrznego w trójkącie:
TWIERDZENIE: Jeśli dwusieczna CD kąta zewnętrznego BCE trójkąta ABC przecina w punkcie D prostą zawierającą bok AB tego trójkąta, to: \(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|AD|} = \frac{|CB}{|BD|}}\)
w załączeniu obrazek:

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/16Es/





ma ktos jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 11:54 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Post autor: TPB »

Obierzmy punkt \(\displaystyle{ E}\) na przedłużeniu boku \(\displaystyle{ AC}\) w taki sposób, żeby \(\displaystyle{ \left| EC\right| = \left| BC\right|}\) .
Zauważ, że trójkąty \(\displaystyle{ BCD}\) i \(\displaystyle{ CED}\) są przystające (dlaczego?).
Ponadto \(\displaystyle{ DC}\) jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ ADE}\). Teraz wystarczy skorzystać z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego oraz faktu, że \(\displaystyle{ \left| CE\right|=\left| BC\right|}\) i \(\displaystyle{ \left| BD\right|=\left| ED\right|}\)
dominika1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brak
Podziękował: 2 razy

twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Post autor: dominika1234 »

a czy mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić tweirdzenie o dwusiecznych kąta wewnętrznego? będę bardzo wdzięczna, bo to jedyna rzecz z matmy której nie ogarniam i zadania tego typu zawsze sprawiają mi trudnosć:(
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Post autor: TPB »

A czy możesz korzystać z tego twierdzenia? Mieliście je na zajęciach?
Polecam artykuł na Wikipedii, poczytaj, a jak będziesz miał jakieś wątpliwości to najwyżej dopowiem.

... k%C4%85cie
dominika1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brak
Podziękował: 2 razy

twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Post autor: dominika1234 »

właśnie nie mieliśmy tego, bo akurat był koniec zajęć i nie zdązyliśy, a nasz nauczyciel jest taki ze nie wytłumaczy a wymaga;/
czyli mam połączyć punkty Bi E i wtedy z tego twierdzenia korzystać? bo próbowałam udowodnic coś o kątach w trójącie ADC, ale nie wyszło.
ja już nie iwem, juz sie pogubiłam.
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Post autor: TPB »

Moje rozwiązanie opiera się na tym, że doprowadzam to zadanie do takiej postaci z której natychmiast wynika teza. Jest nim twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego.
Co do Twojego pytania, to w tutaj dwusieczną będzie \(\displaystyle{ CD}\) w trójkącie \(\displaystyle{ ADE}\). Zresztą napisałem Ci całe rozwiązanie. Zamiast je tylko czytać, to przenieś na kartkę i krok po kroku analizuj co się skąd bierze.
dominika1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brak
Podziękował: 2 razy

twierdzenie o dwusiecznej kąta zewnętrznego

Post autor: dominika1234 »

już wiem.
dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ