Jeden okrąg zaczyna toczyć się (bez poślizgu) po drugim,identycznym (nieruchomym) okręgu. Ile obrotów musi wykonać, aby znaleźć się ponownie w punkcie startu?
niestety nie ma nigdzie na internecie rozwiązania.
Proszę o pomoc; )
Dwa toczące okręgi,ilość obrotów.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa toczące okręgi,ilość obrotów.
47174.htm
Edit
Faktycznie dwa.
Może tak: środek okręgu poruszającego się musi zakreślić okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 2r}\), czyli jego droga jest równa \(\displaystyle{ 2\pi \cdot 2r}\)?
Edit
Faktycznie dwa.
Może tak: środek okręgu poruszającego się musi zakreślić okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 2r}\), czyli jego droga jest równa \(\displaystyle{ 2\pi \cdot 2r}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Dwa toczące okręgi,ilość obrotów.
Nie przekonuje mnie taka odpowiedź gdyż "środek " okręgu de facto nie należy do okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa toczące okręgi,ilość obrotów.
Czerwone okręgi mają równe promienie.
Promień czarnego okręgu jest dwa razy dłuższy.
Środek prawego okręgu porusza się po czarnym okręgu.
[/url]
Promień czarnego okręgu jest dwa razy dłuższy.
Środek prawego okręgu porusza się po czarnym okręgu.
[/url]
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Dwa toczące okręgi,ilość obrotów.
posznupaj pod hasłami: "paradoks dwóch monet", "coin paradox", "two coins puzzle"Ponczus pisze:niestety nie ma nigdzie na internecie rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Dwa toczące okręgi,ilość obrotów.
Dziękuje bardzo; ) Teraz już to rozumiem; p a co do paradoksu to szkoda ze nie wiedziałem ze tak tego należy szukac;p