prostokąt matura
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 lut 2012, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
prostokąt matura
Dany jest prostokąt \(\displaystyle{ ABCD \ \ \ |AB|=a \ \ \ \ |BC|=b \ \ \ \ a>b}\) odcinek \(\displaystyle{ AE}\) jest wysokością trójkąta \(\displaystyle{ ABD}\) opuszczoną na \(\displaystyle{ BD}\) . Wyraź za pomocą \(\displaystyle{ a}\)i \(\displaystyle{ b}\) pole trójkąta \(\displaystyle{ AED}\)
to ta wysokość to jest \(\displaystyle{ \left| ED\right| = \frac{ab}{2}}\)
potem odcinek \(\displaystyle{ \left| ED\right|= x}\) obliczyłem z pitagorasa wyszło mi że \(\displaystyle{ x^{2} = b^{2} - \frac{ab^{2}}{4}}\) sprowadziłem do postaci \(\displaystyle{ x = \frac{b \sqrt{4-a^{2}} }{2}}\) i potem to podstawieł pod pole trójkąta \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x h}\)
Dobrze ?
to ta wysokość to jest \(\displaystyle{ \left| ED\right| = \frac{ab}{2}}\)
potem odcinek \(\displaystyle{ \left| ED\right|= x}\) obliczyłem z pitagorasa wyszło mi że \(\displaystyle{ x^{2} = b^{2} - \frac{ab^{2}}{4}}\) sprowadziłem do postaci \(\displaystyle{ x = \frac{b \sqrt{4-a^{2}} }{2}}\) i potem to podstawieł pod pole trójkąta \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x h}\)
Dobrze ?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2012, o 15:03 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
prostokąt matura
Wysokość opadająca na przeciwprostokątną to \(\displaystyle{ h_c= \frac{ab}{c}}\) (jest w tablicach), zatem \(\displaystyle{ |AE|= \frac{ab}{ \sqrt{a^2+b^2} }}\).
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
prostokąt matura
Ja też zastanawiałem się nad tym zadaniem, bo chciałem zobaczyć maturę rozszerzoną z geometrii, i wysokość opadającą na przekątną prostokąta obliczyłem dobrze: \(\displaystyle{ h= \frac{ab}{ \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } }}\)
Potem należało obliczyć odcinek \(\displaystyle{ AE}\) i wyszło mi:\(\displaystyle{ x=b ^{2}- \frac{a ^{2}b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} }}\)
Więc pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot \frac{ab}{ \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } } \cdot \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } }}\)
Czy to jest dobrze?
Jeśli tak, to w jaki sposób przekształcić to do najprostszego zapisu?
Pozdrawiam!
Potem należało obliczyć odcinek \(\displaystyle{ AE}\) i wyszło mi:\(\displaystyle{ x=b ^{2}- \frac{a ^{2}b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} }}\)
Więc pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot \frac{ab}{ \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } } \cdot \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } }}\)
Czy to jest dobrze?
Jeśli tak, to w jaki sposób przekształcić to do najprostszego zapisu?
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
prostokąt matura
Dobrze jest, ja zostawiłem w takiej formie, bo nie chciało mi się bawić w skracanie. Dale sprowadź do wspólnego mianownika i potem już łatwo leci.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
prostokąt matura
Nie wiem, ale mój nauczyciel od matmy zawsze mówił, że przy podawaniu wyniku końcowego powinien on być najprostszą postacią.
\(\displaystyle{ P= \frac{ab \cdot \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } } }{2 \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } }}\)
Czy to się da zapisać prościej?
\(\displaystyle{ P= \frac{ab \cdot \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } } }{2 \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } }}\)
Czy to się da zapisać prościej?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
prostokąt matura
\(\displaystyle{ \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } }= \sqrt{ \frac{b^2(a^2+b^2)-a^2b^2}{ \sqrt{a^2+b^2} } } = \frac{b^2}{\sqrt{a^2+b^2}}}\)
Dalej prosto.
Dalej prosto.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 maja 2012, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świetokrzyskie
prostokąt matura
przepraszam czy molgby ktoś wstawic tutaj rysunek jak powinien wygladac w tym zadaniu , zgodnie z oznaczeniami ktorych uzywali uzytkownicy powyzej , bylbym bardzo wdzieczny i latwiej byloby mi zrozumiec to zadanie.