Przekątne trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Przekątne trapezu

Post autor: Quentin »

Witam,

mam takie zadanie:
Przekątne trapezu dzielą go na cztery trójkąty.
a) Wykaż, że dwa z tych trójkątów są podobne.
b) Wykaż, że pozostałe daw trójkąty mają równe pola.
Znalazłem w necie rysunek żeby łatwiej było tłumaczyć:



Jedyne co wiem teraz to to że kąty wierzchołkowe w punkcie \(\displaystyle{ E}\) mają równe miary.

Co oprócz tego mam wykazać żeby móc użyć jednego ze wzorów na podobieństwo ?

Co do pól to równe będą pola S3 i S4 ponieważ trójkaty \(\displaystyle{ ADF}\) i \(\displaystyle{ AFC}\) są przystające - mają wspólną podstawę i wysokość.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Przekątne trapezu

Post autor: leapi »

a) jeszcze dwa katy przy podstawie są równe bo naprzemianległe \(\displaystyle{ ABD=BDC}\) stąd podonieństwo z cechy kkk
b) zauważ ze trójkaty \(\displaystyle{ ABD}\) oraz \(\displaystyle{ ABC}\) mają równe pola bo, mają wspólną podstawę i wysokość

\(\displaystyle{ P_{ABD}=P_{ABC}}\)

\(\displaystyle{ P_{ABD}-S_1=P_{ABC}-S_1}\)


\(\displaystyle{ S_3=S_4}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 21:14 przez leapi, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przekątne trapezu

Post autor: piasek101 »

Quentin pisze:Co do pól to równe będą pola S3 i S4 ponieważ trójkaty \(\displaystyle{ ADF}\) i \(\displaystyle{ AFC}\) są przystające - mają wspólną podstawę i wysokość.
Żadne przystawanie (chociaż nie wiem co to F).

Z różnicy pól odpowiednich trójkątów idzie.
ODPOWIEDZ