Twierdzenie sinusów
Twierdzenie sinusów
Cześć
Mam taki problem
Podstawiłem do wzoru wartości \(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{6} , |BC| = 3 , <BAC = 60}\)
obliczyłem wszystko:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin \alpha } = \frac{c}{sin[gamma]}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } = \frac{ \sqrt{6} }{sin[g]}}\)
\(\displaystyle{ 3sin[g] = \frac{ \sqrt{18} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 3sin[g] = \frac{9 \sqrt{2} }{2} /:3}\)
i tu problem bo wychodzi mi \(\displaystyle{ sin[g] = \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
Gdzie jest błąd ??
Mam taki problem
Podstawiłem do wzoru wartości \(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{6} , |BC| = 3 , <BAC = 60}\)
obliczyłem wszystko:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin \alpha } = \frac{c}{sin[gamma]}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } = \frac{ \sqrt{6} }{sin[g]}}\)
\(\displaystyle{ 3sin[g] = \frac{ \sqrt{18} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 3sin[g] = \frac{9 \sqrt{2} }{2} /:3}\)
i tu problem bo wychodzi mi \(\displaystyle{ sin[g] = \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
Gdzie jest błąd ??
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Twierdzenie sinusów
Te przejście jest złe.Lion993 pisze:
\(\displaystyle{ 3sin[g] = \frac{ \sqrt{18} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 3sin[g] = \frac{9 \sqrt{2} }{2} /:3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{18} = 3\sqrt{2}}\)
Twierdzenie sinusów
Siema.
Mam kolejny problem
A mianowicie w zadaniu ma mi wyjść gamma \(\displaystyle{ \approx 0,94}\) i \(\displaystyle{ \alpha 0,75}\). Ale za chiny nie wiem jak to ma wyjść skoro ciągle mi wychodzą inne wyniki
Dane:
\(\displaystyle{ b=11}\)
\(\displaystyle{ c=12}\)
\(\displaystyle{ \beta = 60}\)
Szukane:
\(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ [g]amma}\)
\(\displaystyle{ a}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin \beta } = \frac{c}{sin[g]}}\)
\(\displaystyle{ \frac{11}{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } = \frac{12}{sin[g]}}\)
\(\displaystyle{ 11sin[g]= \frac{12 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 11sin[g]=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin[g]=1,058}\)
Mam kolejny problem
A mianowicie w zadaniu ma mi wyjść gamma \(\displaystyle{ \approx 0,94}\) i \(\displaystyle{ \alpha 0,75}\). Ale za chiny nie wiem jak to ma wyjść skoro ciągle mi wychodzą inne wyniki
Dane:
\(\displaystyle{ b=11}\)
\(\displaystyle{ c=12}\)
\(\displaystyle{ \beta = 60}\)
Szukane:
\(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ [g]amma}\)
\(\displaystyle{ a}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin \beta } = \frac{c}{sin[g]}}\)
\(\displaystyle{ \frac{11}{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } = \frac{12}{sin[g]}}\)
\(\displaystyle{ 11sin[g]= \frac{12 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 11sin[g]=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin[g]=1,058}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 12:55 przez Lion993, łącznie zmieniany 1 raz.
Twierdzenie sinusów
witek1902 pisze:\(\displaystyle{ \beta = 20}\)
?
Później \(\displaystyle{ \sin\beta}\) bierzesz tak, jakby \(\displaystyle{ \beta= 60}\)
Fakt, mój błąd. Już poprawiam
\(\displaystyle{ \sin\beta = 60}\) - to jest właściwe
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Twierdzenie sinusów
No to teraz tak jak powiedział piasek - jeszcze raz wykonaj ostatnie obliczenie.
W przybliżeniu wychodzi własnie wartość \(\displaystyle{ 0,94}\).
W przybliżeniu wychodzi własnie wartość \(\displaystyle{ 0,94}\).
Twierdzenie sinusów
Albo mam do obliczenia promień okręgu opisanego na trójkącie ABC z danymi:
\(\displaystyle{ a = 7}\)
\(\displaystyle{ \beta = 107}\)
\(\displaystyle{ gamma = 43}\)
Tu juz wgl nie mam pomysłu na nic xd
\(\displaystyle{ a = 7}\)
\(\displaystyle{ \beta = 107}\)
\(\displaystyle{ gamma = 43}\)
Tu juz wgl nie mam pomysłu na nic xd
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Twierdzenie sinusów
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\sin\beta}=\frac{c}{\sin\gamma}=2R}\)
Gdzie \(\displaystyle{ R}\) to oczywiście promień okręgu opisanego.
Gdzie \(\displaystyle{ R}\) to oczywiście promień okręgu opisanego.
Twierdzenie sinusów
witek1902 pisze:\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\sin\beta}=\frac{c}{\sin\gamma}=2R}\)
Gdzie \(\displaystyle{ R}\) to oczywiście promień okręgu opisanego.
Sorry, dalej nic mi to nie mówi. Jak podstawiam to jakieś farmazony wychodzą ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Twierdzenie sinusów
Musisz wybrać jedną równość.
Oblicz sobie tak jak wcześniej robiłeś np. \(\displaystyle{ \sin\alpha}\), a później podstaw do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha} = 2R}\)
Oblicz sobie tak jak wcześniej robiłeś np. \(\displaystyle{ \sin\alpha}\), a później podstaw do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha} = 2R}\)
Twierdzenie sinusów
właśnie tak robię ale to wychodzi tak:
\(\displaystyle{ \frac{7}{sin \alpha } = 2R}\)
\(\displaystyle{ 2R = 7 \cdot SIN \alpha /2}\)
\(\displaystyle{ R= 3,5sin \alpha}\)
?? Ni to zjeść ze smakiem ni to co.
\(\displaystyle{ \frac{7}{sin \alpha } = 2R}\)
\(\displaystyle{ 2R = 7 \cdot SIN \alpha /2}\)
\(\displaystyle{ R= 3,5sin \alpha}\)
?? Ni to zjeść ze smakiem ni to co.