Mam problem z zadaniem:
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\). Przekątna BD czworokąta ma długość 12. Iloczyn sinusów wszystkich kątów wewnętrznych czworokąta jest równy \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\). Oblicz miary kątów czworokąta.
Próbowałem to rozwiązać z tw. cosinusów
\(\displaystyle{ |BD| ^{2} = R ^{2} + R ^{2} - 2R ^{2} cos \angle BSD}\)
Zatem \(\displaystyle{ \angle BSD = 60 ^{\circ}}\)
A następnie \(\displaystyle{ \angle BAD = 2\angle BSD}\)
Więc \(\displaystyle{ \angle BAD = 30 ^{\circ}}\)
Niestety wg odpowiedzi \(\displaystyle{ \angle BAD = 60 ^{\circ}}\). Gdzie popełniam błąd?
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg
spróbuj nie z cosinusów, tylko z sinusów. Rozważ trójkąt \(\displaystyle{ BAD}\) i kąt \(\displaystyle{ \angle BAD}\):
\(\displaystyle{ \frac{\left| BD \right| }{\sin \left| \angle BAD \right| } = 2r}\)
gdzie \(\displaystyle{ r}\) jest promieniem okręgu (opisanego na trójkącie).
\(\displaystyle{ \frac{\left| BD \right| }{\sin \left| \angle BAD \right| } = 2r}\)
gdzie \(\displaystyle{ r}\) jest promieniem okręgu (opisanego na trójkącie).
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg
Wiem, że tak można bo już wcześniej znalazłem rozwiązanie tego zad. w internecie, lecz chciałbym się dowiedzieć dlaczego moje początkowe rozumowanie było błędne
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg
Prawdopodobnie popełniłeś błąd rachunkowy, bo idea jest jak najbardziej dobra. Przy znalezieniu tego błędu pomocne będzie zamieszczenie swoich obliczeń na forum.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg
winno wyjść \(\displaystyle{ cos \angle BSD=- \frac{1}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ \angle BSD = 120 ^{\circ}}\)max12333 pisze:Zatem \(\displaystyle{ \angle BSD = 60 ^{\circ}}\)
winno być \(\displaystyle{ 2\angle BAD = \angle BSD}\)max12333 pisze:A następnie \(\displaystyle{ \angle BAD = 2\angle BSD}\)