Boki trójkąda mają długości 4,5,7. Oblicz długość odcinków na jakie wysokość tego trójkąta dzieli najdłuższy bok??
Mółgłby mi ktoś dać jakies wskazówki?
Przeniosłam do właściwego działu.
Lady Tilly
Zadanie z planimetrii
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadanie z planimetrii
wysokość ta dzieli najdłuższy bok na części
x
oraz
7-x
z twierdzenia cosinusów masz
\(\displaystyle{ 5^{2}=7^{2}+4^{2}-2{\cdot}4{\cdot}7{\cdot}cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{4}}\)
\(\displaystyle{ 4^{2}=7^{2}+5^{2}-2{\cdot}5{\cdot}7{\cdot}cos\beta}\)
\(\displaystyle{ cos\beta=\frac{7-x}{5}}\)
x
oraz
7-x
z twierdzenia cosinusów masz
\(\displaystyle{ 5^{2}=7^{2}+4^{2}-2{\cdot}4{\cdot}7{\cdot}cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{4}}\)
\(\displaystyle{ 4^{2}=7^{2}+5^{2}-2{\cdot}5{\cdot}7{\cdot}cos\beta}\)
\(\displaystyle{ cos\beta=\frac{7-x}{5}}\)
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Zadanie z planimetrii
Narysuj sobie ten trójkąt i zaznacz tą wysokość. Wysokość dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty prostokątne.
Niech
h - długość wysokości (h>0)
x- długość jednego z odcinków na jakie dzieli wysokość najdłuższy bok (x>0)
stąd
(7-x) - długość drugiego odcinka
Możesz teraz skorzystać z twierdzenia Pitagorasa i zbudować układ
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}h^{2}+x^{2}=16\\h^{2}+(7-x)^{2}=25\end{array}}\)
tylko rozwiązać
Niech
h - długość wysokości (h>0)
x- długość jednego z odcinków na jakie dzieli wysokość najdłuższy bok (x>0)
stąd
(7-x) - długość drugiego odcinka
Możesz teraz skorzystać z twierdzenia Pitagorasa i zbudować układ
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}h^{2}+x^{2}=16\\h^{2}+(7-x)^{2}=25\end{array}}\)
tylko rozwiązać
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Zadanie z planimetrii
wyznacz z pierwszego równania h� i wstaw do drugiego , zauważ ,ze kwadraty Ci się zredukują Zostanie proste równanie liniowe